Ministri: Nemamo pojma kako se obračunava porez
Foto: Marina Lopičić

Da li članovi vlade znaju koliki im je poreski namet

Ministri: Nemamo pojma kako se obračunava porez

InfoBiz -
Niko od resornih vlastodržaca ne zna formulu za obračun poreza na imovinu, a pošto im nisu stigla rešenja, na uplatnicu će sami otprilike upisati iznos

BEOGRAD - Ministri u Vladi Srbije ne znaju ili izbegavaju da kažu računicu po kojoj se građanima Srbije naplaćuje porez na imovinu, pokazalo je istraživanje Kurira.Naime, dok poreski obveznici ovih dana muku muče s lokalnim poreskim organima jer im još nisu stigla poreska rešenja za ovu godinu iako je rok za plaćanje - 15. maj - upravo istekao, vlastodršci koji su aminovali ovakvu poresku politiku nisu, izgleda, ništa bolje upućeni od običnih građana.A pošto i njima preti kazna od najmanje 50.000 dinara ukoliko ne izmire obaveze do roka, ministri za Kurir priznaju da na uplatnicu odoka upisuju iznos, tačnije, dele ih shodno prošlogodišnjem iznosu poreza.Podsetimo, Kurir je već objavio da u poreskim filijalama građane upućuju da porez za ovu godinu plate u iznosu prošlogodišnjeg i da „dodaju malo više“ (?!).Bivši direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević, koji sada radi kao glavni savetnik u Republičkoj poreskoj upravi u Kragujevcu, kaže da nema pojma zašto lokalne poreske uprave kasne sa slanjem rešenja građanima o porezu na imovinu.- Od 1. januara 2009. godine naplata poreza na imovinu u nadležnosti je lokalne poreske administracije i nisam kompetentan da odgovorim zašto nisu na vreme poslali rešenja. Porez na imovinu možete da platite na osnovu rešenja od prošle godine. Podelite prošlogodišnji iznos na četiri dela i platite 15. februara, 15. maja, 15. avgusta i 15. novembra - kaže Radosavljević i dodaje da je naš zakon o porezu na imovinu rađen po ugledu na Saveznu Republiku Nemačku, u kojoj se građanima rešenje šalje samo prvi put kad postanu vlasnici imovine, a kasnije ih samo lokalni list podseti na rok za plaćanje.

FORMULA ZA IZRAČUNAVANJE POREZA NA IMOVINU1. korak - m2 X prosečna tržišna cena - amortizacija (0,8% godišnje za svaku godinu starosti)2. korak - X poreska osnovica maksimalno 0,4%3. korak - 50% umanjenje za objekat u kojem se stanuje

Ko se boji javnostiVUJOVIĆ NAJPOZVANIJI, A ĆUTINa pitanja Kurira nije odgovorilo 11 ministara kojima su takođe upućena pitanja da li su izmirili porez i da li znaju računicu po kojoj im se naplaćuje ovaj namet. Odgovor nije stigao ni od ministra finansija Dušana Vujovića, u čijoj je nadležnosti upravo Poreska uprava, odnosno poreska politika u Srbiji.

EVO ŠTA KAŽU MINISTRIPlaća se kvartalnoAleksandar Antić, ministar energetikePorez na imovinu za 2015. godinu plaća se tako što se do 15. maja plaća jedna četvrtina prošlogodišnjeg iznosa. Kada bude stiglo rešenje za ovu godinu, ako bude postojala razlika, ona se plaća u trećem i i četvrtom kvartalu. Porez na imovinu plaćen je zaključno sa 15. majem ove godine. Plaća se akontacionoŽeljko Sertić, ministar privredePoresko rešenje najčešće stiže sredinom ili u drugoj polovini godine, pa porez plaćam akontaciono, na osnovu prošlogodišnjeg rešenja. Za ovu godinu ga nisam dobio, ali ću prema svojoj praksi nakon prispeća rešenja platiti razliku u odnosu na prošlogodišnji iznos.Neće da kažeZlatibor Lončar, ministar zdravljaSve svoje obaveze izmirujem na vreme i u skladu sa zakonom.Sve sam izmirioRasim Ljajić, ministar trgovinePre mesec i po dobio sam rešenje iz opštine da izmirim dug na ime poreza na imovinu. U pitanju su bila zaostala dugovanja, za koja nisam znao da postoje, pošto sve to plaća moj otac. Platio sam oko 80.000 dinara. Računam da je sada ceo dug izmiren i da mi neće dolaziti rešenja da plaćam dodatno.Ne znam računicuZorana Mihajlović, ministarka saobraćajaNe znam tačnu računicu i ne trudim se da izračunam jer sam poverila svom advokatu da o tome brine. Za stan u kojem sam doskoro živela, a u kojem živi moja mama, porez je uvek plaćan redovno, a u proceduri je rešenje za porez za stan u koji sam se uselila posle 10 godina čekanja (jer je izvođaču davno dat novac, ali ga nije završavao).Neće da kažeJadranka Joksimović, ministarka bez portfeljaSvoje obaveze prema državi uvek redovno izmirujem.Još čekam rešenjeNebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslovaJoš nisam dobio poresko rešenje od nadležne poreske uprave, a svoju obavezu prema državi izmiriću, kao i prethodnih godina, čim dobijem rešenje o porezu na imovinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track