MIRKO, MLAĐAN I DUŠAN: Oni su nas zadužili za 13,4 milijarde evra!

Koliko su nas obavezali ministri finansija

MIRKO, MLAĐAN I DUŠAN: Oni su nas zadužili za 13,4 milijarde evra!

InfoBiz -
Ove godine na ime zajmova treba da vratimo 5,3 milijarde evra, u 2015. na naplatu stižu 3,2 milijarde, u 2016. oko tri milijarde evra i u 2017. nešto manje od dve milijarde

BEOGRAD - Za samo šest godina četiri ministra finansija Mirko Cvetković, Mlađan Dinkić, Lazar Krstić i Dušan Vujović uvećali su javni dug Srbije za 13,4 milijarde evra, a njihovo zaduživanje već je krenulo da stiže na naplatu, pa će tako građani Srbije do kraja 2017. morati iz poreza da obezbede čak 13 milijardi evra.Toliko će ih koštati olako uzimanje kredita od 5,4 milijarde evra u pomenutom periodu, ali i paketa evroobveznica, čijom smo se prodajom zadužili u približno istom iznosu.

Mirko šampionStatistika kaže da nas je najviše zadužio Mirko Cvetković, kome se na leđa stavlja skoro 100 od ukupno 167 kredita, koje smo od 2008. godine do danas uzeli od svetske i komercijalnih banaka, ali i EBRD i MMF, dok ostatak deli trojac u sastavu Dinkić, Krstić i Vujović, koji su sukcesivno vodili državne finansije posle 27. jula 2012. Vicešampion u zaduživanju je Mlađan Dinkić, koji je za nešto više od godinu dana ministrovanja zadužio državu za više od tri milijarde evra, dok se njegovom nasledniku Lazaru Krstiću na teret stavlja oko dve i po milijarde.

Novi kreditiSudeći po onome što najavljuje aktuelni ministar Dušan Vujović, da će nas do kraja novembra zadužiti putem prodaje evroobveznica za još dve milijarde evra, zajedno sa milijardom arapskog kredita, koja mu je već uknjižena, mogao bi vrlo brzo da prevaziđe rekordera Mirka Cvetkovića.Neke od Cvetkovićevih kredita i zaduženja moramo da platimo ove godine, i to u vrednosti od 5,3 milijarde evra. Naredne godine po osnovu kredita i obveznica sve četvorice ministara moramo da obezbedimo 3,2 milijarde evra, dok 2016. na naplatu stiže oko tri milijarde. Nešto bolja situacija predviđa se za 2017. godinu, kad bi trebalo da servisiramo oko dve milijarde evra.Mlađan Dinkić i Lazar Krstić nisu se javljali na telefone poznate redakciji, dok aktuelni ministar Vujović tvrdi da se zadužujemo kako bismo vratili dugove Cvetkovićeve Vlade i najavljuje da će u novembru država prodati novi paket evroobveznica.

CvetkovićNISAM REKORDER, NAPROTIVMirko Cvetković za Kurir tvrdi da nije rekorder u zaduživanju.- Nalazim se u centralnoj Aziji, ali ako vas tema zaista interesuje, spreman sam na ozbiljan razgovor, ali tek posle 10. novembra. Inače, vaši podaci nisu sasvim tačni. Naime, moja vlada se za četiri godine zadužila 6,7 milijardi, a sledeće vlade su se za dve godine zadužile sedam milijardi evra. Dakle, tempo je bio dva puta brži - rekao je Cvetković za Kurir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track