MISIJA MMF: Dobra ocena Srbiji, očekujemo potvrdu do kraja avgusta
Foto: Beta 08.2015

Postignut dogovor

MISIJA MMF: Dobra ocena Srbiji, očekujemo potvrdu do kraja avgusta

InfoBiz -

BEOGRAD - Džejms Ruf, Šef Misije MMF za Srbiju izjavio je da je nakon ove posete postignut dogovor na nivou tima vezano za četvrtu i petu reviziju aranžmana.

"Sa tehničko vladom i NBS imali smo dobre razgovore i postignut je dogovor na nivou tima za politike koje su neophodne da se realizuju da bi se završile četvrta i peta revizija aranžmana", rekao je Ruf na zajedničkoj završnoj konferenciji u vladi Srbije.

Ovaj sporazum, objasnio je, još podleže potvrdi od strane nove vlade, kao i završetka aktivnosti na dogovorenim strukturnim merama. Takođe, ukazao je, očekuje se i potvrda ocene od strane borda direktora MMF-a.

"Nadamo se da će do kraja avgusta to biti završeno", izjavi je Ruf.

Moguć pad budžetskog deficita na 2,5 odsto BDP-a

Džejms Ruf, ocenio je da Srbija može da ostvari pad deficita opšte države na 2,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) umesto ranije ciljanog nivoa od 4,0 procenta.

"Srpske vlasti nastavljaju da postižu važan napredak u fiskalnoj konsolidaciji", naveo je Ruf u saopštenju na kraju posete Misije MMF-a Beogradu.

Dobri fiskalni rezultati iz 2015. godini se, kako ocenjuje, "nastavljaju i u 2016. i svi kvantitativni ciljevi izvršenja u okviru programa za kraj marta su realizovani, a većina u značajnoj meri i prebačena".

"Pod uslovom da se do do kraja godine nastavi bolja naplata prihoda i racionalno izvršenje budžetskih rashoda, u 2016. godini deficit opšteg države trebalo bi da opadne na oko 2,5 procenata BDP-a, u poredenju sa prvobitnim ciljem od 4,0 odsto BDP-a, čime bi bila zabeležena još jedna godina fiskalnih rezultata koji su značajno bolji od projektovanih", dodao je Ruf.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track