MMF češlja EPS i traži skuplju struju
Foto: Beta

Svetski bankari ponovo u Srbiji

MMF češlja EPS i traži skuplju struju

InfoBiz -
Misija fonda dolazi 13. januara da utvrdi rokove reorganizacije javnih preduzeća, a prva na redu biće „Elektroprivreda Srbije“

BEOGRAD - Predstavnici misije Međunarodnog monetarnog fonda dolaze 13. januara u Beograd kako bi utvrdili ciljeve i rokove reorganizacije i reforme javnih preduzeća, kojima moraju da definišu način za smanjenje troškove poslovanja, saznaje Kurir.Prvi će se na ocenjivanju naći predstavnici EPS, koji će izložiti svoj plan i standarde po kojima će moći sami da finansiraju dugove, ali i da naprave kompaniju koja će do juna ove godine predstavljati jedinstven sistem koji će funkcionisati po svetskim standardima.Plan promenaIzvor Kurira iz Vlade tvrdi da su u EPS spremni za razgovor i da je, nakon usvajanja plana reorganizacije koji je prihvatila Vlada Srbije, menadžment ove kompanije pripremio plan s kojim će izaći pred MMF.- Reforma javnih preduzeća je suština našeg aranžmana sa MMF, a ono što EPS i druga javna preduzeća budu predstavili, kontrolisaće se svaka tri meseca. Tu je pre svega reč o postavljenim standardima poslovanja, koji će se jasno meriti, i videće se gde će se postići najveće uštede. Primera radi, EPS mora da navede koliko će se iskopati uglja po kvartalima i koliko od tog uglja može da se proizvede struje, s kojom cenom, ali i gubitkom - tvrdi naš sagovornik.On dodaje da će najveći problem kod EPS biti organizacija slobodnog tržišta električne energije, na čemu MMF insistira, a što je zbog niskih cena srpskog javnog snabdevača zasad mrtvo slovo na papiru.- Niske cene EPS obeshrabruju druge snabdevače da uđu u trku s njima. Zbog toga je zahtev MMF da se to otkloni, a taj zahtev podrazumeva i poskupljenje struje, što premijer i Vlada Srbije nisu spremni da učine do kraja grejne sezone. To je zasad veliki problem, koji 13. januara mora da se otkloni - tvrdi naš sagovornik.ZabrinutiDa neki problem postoji, indirektno je juče potvrdio i premijer Aleksandar Vučić.- Biće jednog velikog problema oko EPS u pregovorima sa MMF - rekao je Vučić, ne želeći da precizira o čemu se radi.

EPSSpremni smoIZ EPS, koji sada vodi Aleksandar Obradović, nisu želeli ni da potvrde ni da demantuju saznanja Kurira da će misija MMF razgovarati s njihovim menadžmentom 13. januara.- EPS je spreman za sve razgovore sa MMF, a kad će do njih doći, ne želimo da komentarišemo - rečeno nam je u „Elektroprivredi Srbije“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track