MMF: Plate i penzije ne treba povećavati
Foto: Tanjug

Aranžman šta je dogovoreno s misijom Fonda

MMF: Plate i penzije ne treba povećavati

InfoBiz -
Murgasova poručila da i pored bolje ekonomske perspektive novac od ušteda treba usmeriti na smanjenje javnog duga, kao i da će cena struje biti rešavana tek krajem juna

BEOGRAD - Misija MMF i Vlada Srbije postigli su juče sporazum o okončanju prve revizije stend-baj aranžmana koji je odobren našoj zemlji.MMF je stava, kako je iznela predstavnica misije Zuzana Murgasova, da plate i penzije ne treba povećavati, već da sredstva treba usmeriti na smanjenje javnog duga, dok će nova cena struje biti određena u paketu s reformom EPS do kraja juna.- Fiskalni rezultati su posledica privremenih faktora, i zato moramo da ih tretiramo s oprezom. Fiskalni ciljevi za ovu godinu ostaju na snazi, a originalnim programom planirano je da novac od veće naplate prihoda treba uštedeti i iskoristiti za vraćanje javnog duga - rekla je Murgasova.S druge strane, ministar finansija Dušan Vujović potvrdio je da će za pojedina preduzeća i nakon 31. maja biti produžen rok za zaštitu od naplate dugova poverilaca.- Za neka od njih biće doneti novi rokovi i posle 31. maja, možda čak i do godinu dana duži, ali to će se sve videti naknadno u razmatranju stanja sa svakim preduzećem pojedinačno - naveo je Vujović, dodajući da će deo novca od prihoda biti potrošen i na investicije u infrastrukturne projekte. Ministar očekuje da ćemo do kraja godine imati pozitivan privredni rast i navodi da se fiskalna konsolidacija u Srbiji zasad uspešno sprovodi.Murgasova je ocenila da je ekonomska perspektiva u Srbiji u određenoj meri poboljšana i konstatovala da je nepokolebljiva primena zdravih ekonomskih politika i reformi od ključne važnosti za postizanje privrednog rasta.- Fiskalni rezultati u prvom kvartalu ove godine u skladu su sa ciljevima predviđenim programom - rekla je Murgasova, navodeći da je većina mera fiskalne konsolidacije sprovedena u skladu s budžetom za 2015.

Iza kulisa prštale oštre reči prilikom susreta Vlade i MMFMINISTAR SERTIĆ: INCIDENTNI SASTANAK Iako su Murgasova i Vujović prilično smireno izneli prognoze i očekivanja za Srbiju do kraja godine, sastanak MMF i predstavnika srpskih vlasti nije prošao u najboljem redu. Kako je posvedočio ministar privrede Željko Sertić, bilo je čak „oštrih reči“ i „neprijatnih situacija“.- Sastanak s predstavnicima MMF bio je veoma težak, na momente, mogao bih reći, incidentan, jer je premijer Vučić obrazlagao naše stavove - rekao je Sertić, ukazujući na to da predstavnici MMF imaju „tvrde stavove“, a kao primer je naveo cenu struje i preduzeća u restrukturiranju.On je dodao da je Srbija uradila 95 odsto posla koji je predvideo MMF, i to u vrlo kratkom periodu, što, kako je rekao, nijedna zemlja nije učinila. Međutim, MMF insistira da to bude 100 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja