MUĆKE NA AERODROMU: Iskeširali sedam miliona evra preko lažnih faktura!

Bivše rukovodstvo ojadilo aerodrom

MUĆKE NA AERODROMU: Iskeširali sedam miliona evra preko lažnih faktura!

InfoBiz -
Aerodrom „Nikola Tesla“ tokom 2013. uplaćivao milione agenciji za iznajmljivanje zaposlenih „OZB Komerc“ na osnovu nepostojećih faktura o ostvarenim radovima

BEOGRAD - Aerodrom „Nikola Tesla“ prošle godine platio je oko sedam miliona evra više nego što je trebalo agenciji za iznajmljivanje radnika „OZB Komerc“, pokazao je preliminarni izveštaj Državne revizorske institucije, saznaje Kurir.Državna kompanija je za vreme bivšeg direktora Velimira Radosavljevića bez plana i sistematizacije angažovala oko 1.100 radnika, skoro tri puta više nego što ima stalno zaposlenih. Netačni podaciRadosavljević je, podsetimo, početkom jula bio uhapšen zbog sumnje da je oštetio aerodrom za 207 miliona dinara u poslu s niskotarifnom mađarskom avio-kompanijom „Vizer“.Međutim, revizija prošlogodišnjeg poslovanja aerodroma pokazala je da je „OZB Komerc“ ispostavio, a aerodrom prihvatio fakture u kojima su navedeni netačni podaci o broju ostvarenih usluga, odnosno avio-operacija i dnevnica. Do toga je revizija došla uvidom u fakture o ostvarenim avio-operacijama i mesečnim izveštajima o ostvarenim časovima rada radnika angažovanih preko ove agencije.- Vrednost navedenih faktura je za 727,7 miliona dinara (oko sedam miliona evra, prim. aut.) veća od vrednosti koja se dobija kad se cene iz cenovnika koji je sastavni deo ugovora primene na stvaran broj avio-operacija i ostvarenih dnevnica. Aerodrom je tako precenio poslovne rashode za 727,7 miliona dinara - navodi se u izveštaju o reviziji poslovanja državnog aerodroma.

To znači, kako se navodi, da je aerodrom evidentirao poslovne promene na osnovu neverodostojnih računovodstvenih isprava koje su overili nadležni u državnom preduzeću i tako prekršili Zakon o računovodstvu.U 2013. godini, kako saznaje Kurir, Aerodrom „Nikola Tesla“ je, osim 468 zaposlenih, preko zadruga i agencije „OZB Komerc“ svakog meseca angažovao oko 1.100 osoba. Preko omladinskih zadruga angažovano je 360 lica, a preko OZB 750.- Ne postoji osnov za toliki broj zaposlenih. Planom poslovanja je predviđen novac za ove usluge, ali nigde nisu navedeni poslovi koje će obaviti, broj lica, dinamika radova... Poslednja sistematizacija predviđa samo 602 izvršilaca - navodi se u izveštaju o reviziji.Decenijska saradnjaOvo bi konačno trebalo da bude početak odmotavanja klupka o decenijskoj saradnji državne kompanije i omladinskih zadruga, kojima je bez tendera na ime usluga isplatila samo u poslednje četiri godine više od 40 miliona evra. Kurir je prvi pisao o tome, a posle naših tekstova promenjen je način fakturisanja usluga agencija, koji je, najblaže rečeno, enigma.

MenadžmentNISMO NIŠTA PREPLATILIAerodrom, koji sada vodi Saša Vlaisavljević, je na izveštaj o reviziji zvanično odgovorio da nisu precenili rashode, kao i da nisu plaćali ništa na osnovu netačnih podataka. Velimir Radosavljević, direktor u periodu u kojem su uočene nepravilnosti, nije imao komentar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track