MUĆKE U PIK ZEMUN: Bez tendera izdato čak 908 hektara
Foto: Fonet

Kako se krčmi imovina

MUĆKE U PIK ZEMUN: Bez tendera izdato čak 908 hektara

InfoBiz -
Rukovodstvo firme u stečaju, uz saglasnost Privrednog suda, kompaniji „Žito Dunav agro“ iznajmilo zemljište, farmu i mlekaru

BEOGRAD - Poljoprivredno-industrijski kombinat (PIK) „Zemun“ iznajmio je privatnoj firmi bez tendera 908 hektara zemljišta, farmu krava i mlekaru, imovinu u državnom vlasništvu, saznaje Kurir. To je urađeno, kako tvrdi rukovodstvo, uz saglasnost Privrednog suda i u vreme kad je bio uveden predstečajni postupak.PIK „Zemun“ je ugovor o saradnji s beogradskom firmom „Žito Dunav agro“ potpisao u septembru, i to u predstečajnom postupku, koji je uveden 1. juna. Predstečajni postupak uveo je Privredni sud odlukom sudije Jovana Kordića i za stečajnog upravnika odredio Andriju Božića. Zbog ove odluke, kako nezvanično saznajemo, žalila se Agencija za privatizaciju jer je smatrala da je ona morala da bude predstečajni upravnik.Nekoliko ponudaSagovornik Kurira iz poljoprivrednog kombinata kaže za Kurir da PIK „Zemun“ nije raspisao tender, oglas ili javni poziv da bi video ko je zainteresovan da iznajmi državnu imovinu, pa i po kojoj ceni.- Nekoliko firmi je poslalo svoje ponude i PIK je odlučio koga će izabrati. Saglasnost da ovaj posao može da se uradi na ovaj način dao je sudija koji je uveo predstečajni postupak - kaže naš sagovornik.Državna i privatna firma su za ratarsku proizvodnju na 908 hektara potpisale ugovor o kooperaciji na godinu dana, prema kojem kombinat ulaže zemljište, mehanizaciju i pomoć u planiranju i organizaciji posla, a privatnik seme, naftu, đubrivo, radnu snagu. Vrednost celog posla je predračunski procenjena na 76 miliona dinara, udeo PIK je 21 odsto, a privatne firme 79.Hektar za 200 evraKombinat će prihodovati 21 milion dinara jer će privatna firma toliko uplatiti unapred na ime dela očekivanog prinosa koji treba da pripadne državnom preduzeću. To znači da je privatna firma dobila hektar zemljišta za manje od 200 evra, ili za oko 23.000 dinara. Farmu krava i mlekaru PIK je izdao za 4,5 miliona dinara.Privredni sud je pre tri nedelje, 20. oktobra, uveo i stečaj, i za stečajnog upravnika odredio Agenciju za privatizaciju.

Gluvi telefoniNIKO NIŠTA NE ZNAKuriru je prvo Predrag Alavanja iz PIK „Zemun“ rekao da je 20. oktobra uveden stečaj i da se za sve informacije obratimo stečajnom upravniku Draganu Perkoviću, koji nam je rekao da nije upravnik i da pozovemo Agenciju. Tamo nismo dobili zvaničan odgovor, a Ministarstvo privrede nas je uputilo na Privredni sud, koji nije imao komentar.

Direktor PIKSUDIJA REKAO DA MOŽE BEZ TENDERAKurir je uspeo da dođe do Dušana Ćosovića, direktora PIK „Zemun“, koji je kooperaciju i zakup objasnio namerom da se zaštiti imovina jer nisu imali novca da zaseju njive i obezbede hranu za farmu krava, a vremena je bilo malo. On priznaje da nije bilo javnog poziva za izbor partnera, ali i da mu je sudija Jovan Kordić to odobrio.- Cena je realna, mi smo pravili kalkulacije, nema ničeg spornog - tvrdi Ćosović.

„Žito Dunav agro“DALI NAJBOLJU PONUDUU „Žito Dunav agru“ kažu za Kurir da je PIK „Zemun“ prikupljao pisane ponude za saradnju, a kao dokaz su dostavili i ponudu firme „Knez agrar“.- Do saradnje je došlo tako što smo dali najbolju ponudu u odnosu na ostale - navode u ovom preduzeću.„Žito Dunav agro“ dostavio je Kuriru i ugovor koji je PIK „Zemun“ potpisao u avgustu s „Knez agrarom“, kako bi se videlo po kojim cenama je izračunat iznos za hektar zemlje. Reč je o ugovoru o zakupu 229 hektara po 22.000 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track