MUĆKE U RFZO: Nezakonito spiskali 25 miliona evra na dijalizatore

Fond za zdravstveno osiguranje

MUĆKE U RFZO: Nezakonito spiskali 25 miliona evra na dijalizatore

InfoBiz -
RFZO godinu dana kupuje aparate za dijalizu bez tendera, produžavajući ugovore sa dobavljačima iz 2013. koji su sklopljeni iako je ta nabavka poništena

BEOGRAD - Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) već godinu dana nabavlja dijalizatore za bolnice u Srbiji bez sprovedenog tendera, a pozivajući se na nezakonito potpisan ugovor iz 2013. godine, saznaje Kurir.Od 15. aprila 2014, kada je istekao poslednji ugovor, pa do kraja te godine iz kase Fonda isplaćeno je tri milijarde dinara ili oko 25 miliona evra. Ova suma slila se na račune kompanija „Frezenijus medikal ker Srbija“, „Medikon“i „R&B medikal kompani“, koje su u pomenutom periodu bolnicama u Srbiji isporučile 470.000 dijalizatora sa pratećom opremom.Nelojalna konkurencijaPriliku da zarade bez takmičenja sa konkurencijom na tenderu, što bi državi moglo da smanji troškove nabavke, omogućilo im je tadašnje rukovodstvo RFZO s Momčilom Babićem na čelu, koje je odlučilo da im, bez raspisivanja tendera, produži ugovor iz 2013.- Taj ugovor je nezakonito potpisan jer je tu javnu nabavku u celini poništila Komisija za zaštitu prava ponuđača. Uprkos tome, RFZO je potpisao ugovore na četiri meseca sa ove tri firme za nabavku dijalizatora i od tada nije sproveo novu javnu nabavku - ističe izvor Kurira. On dodaje da je RFZO prošle godine raspisao dva tendera za nabavku dijalizatora, ali su oba poništena zbog grešaka u dokumentaciji.- Cilj tih grešaka je i bio da se konkurs poništi kako bi iste firme nastavile da isporučuju dijalizatore. U prilog tome govori i to što RFZO bolnicama sugeriše da dijalizatore i dalje kupuju od firmi sa kojima je poslednji put potpisan ugovor - kaže naš sagovornik.Direktor „Nipro D. meda“ Dejan Tomović, koji se žalio na tender iz 2013, tvrdi da je nabavka nameštena.Sumnjivi uslovi- Smatrali smo da je RFZO uveo diskriminatorne uslove kojima bi onemogućio da se naši dijalizatori učine dostupnim bolnicama. Verujemo da je to učinjeno zbog zaštite monopolski ustanovljenih ponuđača, čiji su proizvodi manje konkurentni po kvalitetu, funkcionalnosti i ceni od naših - kaže Tomović.

RFZOPOVOLJNO JE I BEZ TENDERAU RFZO priznaju da je bez novog tendera 2014. sa firmama „Frezenijus“, „Medikon“ i R&B produžen ugovor.- Procena tadašnjeg rukovodstva bila je da su isti ugovori povoljni po RFZO, a neobezbeđivanje materijala za dijalizu dovodilo bi do smrti pacijenata - tvrde u Fondu. Odatle potvrđuju da su ugovori sa navedenim firmama 2013. potpisani uprkos odluci Republičke komisije, koja je u celosti poništila tender. Bivši direktor Momčilo Babić nije odgovarao na pozive Kurira.

KomisijaNABAVKA PRED TUŽILAŠTVOMU Komisiji za zaštitu prava ponuđača potvrđuju da su u celini poništili tender iz 2013.- Na zahtev firme „Tehnomed medicina“, koja nam je ukazala na nezakonito postupanje RFZO i direktora Momčila Babića, Republička komisija je o tom i još o nekoliko predmeta RFZO 28. jula 2014. dostavila tražena obaveštenja Višem javnom tužilaštvu u Beogradu - kažu u komisiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track