MULJALA SA PŠENICOM: Čedinoj ženi preti zatvor do 10 godina!
Foto: Damir Dervišagić

Krivična prijava za direktorku „Agroposlova“

MULJALA SA PŠENICOM: Čedinoj ženi preti zatvor do 10 godina!

InfoBiz -
Jeleni Jovanović, supruzi lidera LDP, preti kazna od tri meseca do 10 godina robije zbog kršenja ugovora o skladištenju državne pšenice

BEOGRAD - Republička direkcija za robne rezerve potvrdila je za Kurir da je protiv Jelene Jovanović, supruge lidera LDP Čedomira Jovanovića, podnela krivičnu prijavu zbog toga što je kao direktor kompanije „Agroposlovi“ prekršila ugovor o skladištenju merkantilne pšenice iz 2013. godine.Za ovakav vid zloupotrebe odgovorne funkcije Krivičnim zakonikom je zaprećena kazna robije u trajanju od tri meseca do 10 godina, u zavisnosti od vrednosti imovinske koristi koja je činjenjem krivičnog dela pribavljena.VlasništvoJovanovićeva je, prema podacima privrednog registra, bila zakonski zastupnik, odnosno direktor „Agroposlova“ sve do 21. jula ove godine, kad je ta firma otišla u stečaj. Dokumenti APR pokazuju i da su Jovanovići bili većinski vlasnici „Agroposlava“ do oktobra 2014, kad je lider LDP većinski kapital prodao firmi „BH Kemikal industri“. Simboličan udeo u firmi i dalje je u vlasništvu Jovanovića.U Direkciji za robne rezerve navode da je krivična prijava protiv Jelene Jovanović podneta po službenoj dužnosti.- Na osnovu člana 280, stav 1, Zakonika o krivičnom postupku podneta je krivična prijava protiv Jelene Jovanović, direktora PD „Agroposlovi“ kao odgovornog lica - ističu u Direkcije i dodaju da zbog toga što je krivični postupak u toku ne mogu da daju više detalja o predmetu spora.MalverzacijeIpak, objašnjavaju da su Direkcija za robne rezerve, Kompenzacioni fond Srbije i javno skladište PD „Agroposlovi“ 3. oktobra 2013. godine zaključili ugovor o skladištenju, čuvanju i obnavljanju merkantilne pšenice. Na osnovu tog ugovora u silose PD „Agroposlova“ uskladištena je pšenica koja bila vlasništvo Direkcije.- Ta pšenica je predmet potraživanja u stečajnom postupku, koji je pokrenuo Privredni sud u Beogradu 21. jula ove godine - kažu u Direkciji za robne rezerve.Od Čedomira Jovanovića i njegove supruge nismo uspeli da dobijemo komentar ni preko telefona poznatog redakciji niti preko portparola Jovanovićeve stranke. Podsetimo, Kurir je u julu prošle godine pisao da su „Agroposlovi“ Direkciji za robne rezerve dostavili falsifikovanu potvrdu o povraćaju oko 5.000 tona merkantilne pšenice kako bi na prevaru ostvarili dobit od 60.000 evra. Pljačka države tad je sprečena reakcijom kompanije za izdavanje sertifikata SGS, koja je otkrila lažna dokumenta.

Stav advokataROBIJA ZA ZLOUPOTREBU POLOŽAJAAdvokat Vojin Biljić kaže za Kurir da ukoliko je Direkcija protiv Jovanovićeve podnela krivičnu prijavu zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica po članu 234 Krivičnog zakonika, onda joj, zavisno od težine dela može biti izrečena kazna zatvora od tri meseca do 10 godina.- Za osnovni oblik dela kad je vrednost spora do 450.000 dinara zaprećena je kazna od tri meseca do tri godine zatvora. Za iznose od 450.000 do 1,5 miliona dinara zatvorska kazna je od šest meseci do pet godina, a ukoliko je vrednost zloupotrebe veća od 1,5 miliona dinara, onda bi odgovorno lice moglo da dobije kaznu od dve do 10 godina zatvora - kaže Biljić.

Ilustracija
Ilustracija

„Agroposlovi“FIRMA DUGUJE MILIJARDU DINARAStečajni upravnik u „Agroposlovima“ Nikola Milenković kaže da je u tom preduzeću na predlog Marfin banke Privredni sud otvorio stečaj 21. jula ove godine.- Prema knjigama, trenutna potencijalna potraživanja poverilaca prema „Agroposlovima“ su oko milijardu dinara, a koliko će još njih da podnese prijavu potraživanja, ostaje da se vidi - kaže Milenković za Kurir i dodaje da očekuje da ostali poverioci, uključujući i Direkciju za robne rezerve, prijave potraživanja u narednih sedam do deset dana.

Igre s udelimaFIRMA registrovana 2010. godineVLASNIK 99,85 odsto kapitala bila firma SHSF, čiji je vlasnik do marta bio Čedomir JovanovićMANJINSKI SUVLASNIK sa 0,15 odsto udela je firma „Global agrikalčer biznis limitid“ iz Velike BritanijeSEPTEMBRA 2014. Čedomir Jovanović upisuje se kao vlasnik većinskog udela umesto firme SHSFOKTOBRA 2014. Jovanovićev udeo preuzima „BH Kemikal industri u vlasništvu Bojana DrobnjakaNOVEMBRA 2014. Jovanović se upisuje kao vlasnik 0,15 odsto akcija umesto firme „Global agrikalčer biznis“FEBRUARA 2015. Jovanovićev simboličan udeo preuzima njegova žena Jelena21. JULA 2015. otvoren stečajni postupak u „Agroposlovima“U TRENUTKU OTVARANJA STEČAJA „Agroposlovi“ su bili u blokadi od 174.261.676,20 dinara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track