MUTNE RADNJE: Kojić predao Arapima Bogićevićev rudnik Lece
Foto: Shutterstock

Kako država brine o tajkunu

MUTNE RADNJE: Kojić predao Arapima Bogićevićev rudnik Lece

InfoBiz -
Kojić prisustvovao sastanku o UPPR privatne firme Miroslava Bogićevića, na kojem je dogovoreno da firma „Lajfston kapital“ iz UAE, i pored silnih dugova koje je napravila, ostane zakupac rudnika zlata

BEOGRAD - Ivica Kojić, šef kabineta premijera Aleksandra Vučića, bio je jedan od članova sastanka na kojem je sindikatima rudnika Lece, firme optuženog tajkuna Miroslava Bogićevića, predstavljen plan reorganizacije, koji je podrazumevao i da firma „Lajfston kapital“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ostane zakupac ove imovine.Nije jasno šta je šef kabineta premijera radio na sastanku na kojem se sindikatima predstavlja Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) privatne firme, koji su napisali privatni poverioci, odnosno banke. Deo odgovora možda leži u činjenici da je u to vreme zakupac rudnika zlata, olova i cinka bila firma registrovana u UAE, zemlja s kojom Srbija ima odlične odnose otkad je stranka Aleksandra Vučića došla na vlast.

Premijer voli Dinkićev kadar... Aleksandar Vučić i Ivica Kojić
Premijer voli Dinkićev kadar... Aleksandar Vučić i Ivica Kojić

Dugovi za struju i rentuU vreme kad je održan sastanak arapska firma je već bila zakupac rudnika, to je postala u maju, kad je potpisan ugovor na devet meseci. Nedavno su se pojavile informacije da „Lajfston“ trenutno duguje „Elektroprivredi Srbije“ oko 60 miliona dinara, a državi na ime rudne rente oko 26 miliona dinara, ali nije poznato da li je ova firma bila dužna i u trenutku kad je održan sastanak na kojem je bio Kojić. Uprkos dugovima arapskoj kompaniji bi danas trebalo da bude produžen najam još 12 meseci. Bogićević je prethodnih dana izjavljivao da je rudnik dat „fantomskoj firmi“ koja je samo uvećala gubitke, nazvavši ono što su Kojić i ostali koji su 1. oktobra prošle godine godine odlučili na sastanku povodom UPPR, „klasničnom kriminalnom pričom u kojoj su državni službenici dobili novac da se nesolventnom partneru na mala vrata preda veliko rudno bogatstvo.“Na famoznom sastanku, osim Kojića, bio je predstavnik Ministarstva rudarstva i energetike, dva stručnjaka KPMG i još dva advokata. U UPPR je navedeno da je reč o sastanku sa predstavnicima sindikata rudnika Lece, predstavnicima Vlade Srbije povodom prezentacije plana predstavnicima sindikata rudnika Lece.Kojićevo prisustvo, takođe, može se objasniti i već poznatom brigom vlasti da Miroslavu Bogićeviću obezbede nastavak poslovanja iako je bio u ogromnim dugovima. Podsetimo, Kojić, kao državni sekretar u Ministarstvu finansija, i Siniša Mali, kao ekonomski savetnik Aleksandra Vučića, tada prvog potpredsednika Vlade, na sastanku u aprilu 2013. ubeđivali su banke, državne, ali i privatne, da ne blokiraju Bogićevićeve firme.Pratiti trag novcaIvan Ninić iz Centra za vladavinu prava ističe za Kurir da je ključno pitanje da li uopšte Arapi stoje iza konkretne firme.- Treba pratiti tragove novca i utvrditi ko pruža konsultantske usluge u slučaju rudnika Lece. Do danas nije jasno u kom svojstvu i po čijem nalogu su Kojić i Mali kao službenici Vlade Srbije štitili interese Miroslava Bogićevića - navodi on.Ninić kaže da je krajem 2013. prisustvovao sastancima u Ministarstvu privrede na kojima su predstavljene takozvane arapske investicije u Srbiji. Promoter interesa Arapa je, kako kaže, bila Dinkićeva udarna „trojka“ - Ivica Kojić, Aleksandar Ljubić i Jasna Matić. Ivica Kojić juče nije odgovarao na mejlove i poruke.

LAJFSTOUN KAPITAL Tvrde da će platiti dugovanja DUG OKO 77 MILIONA DINARAU „Lajfstoun kapitalu“ (LC) navode da je dug rudnika „Lece“ za rudnu rentu oko 27 miliona dinara, a za struju oko 50 miliona. Kažu i da su dosad uložili oko 6,5 miliona dolara u rudnik.- „LC Lece“ (koji je osnovao LC) nije mogao direktno da plaća rudnu rentu i struju jer je to po zakonu mogao samo nosilac eksploatacionog prava i vlasnika brojila - rudnik „Lece“, čiji je račun blokiran još od 2013 - kažu u LC i dodaju da su od maja 2015. nebrojeno puta kontaktirali sa „EPS snabdevanje“ i četiri puta pisali ministru Aleksandru Antiću, ali da su tek nakon pritiska sindikata i lokalne zajednice 1. februara dobili kao ponudu Ugovor o kupovini struje, a juče je i ugovorno definisan model za isplatu rudne rente. Navode da će dug za rudnu rentu platiti danas, a za struju u zakonskom roku, kad distributer izda račun. LC odgovara i da je njen vlasnik britanski državljanin Mark Brajant, broker sa Londonske berze metala sa 20 godina iskustva u trgovini metalima.

Goran Đokić, sindikatKOJIĆ JE BIO NA SASTANKUGoran Ðokić, predsednik sindikata Nezavisnost rudnika Lece, potvrdio je da je Kojić bio na sastanku.- Nije pričao ništa, a, koliko ja znam, bio je tamo kao predstavnik Vlade Srbije - navodi Ðukić.On ističe da ne želi da brani „Lajfston kapital“, ali da su isplatili sedam zaostalih zarada, a hteli su i sad su spremni da plate i dug za struju i rudnu rentu, ali država nije znala kako da im to omogući.- Rudnik ne bi postojao da nije bilo rudara, svi su nas zaboravili, a sad je u njihovom interesu da se ova saradnja nastavi - dodao je on.

Šta je „Lajfston kapital“VLASNIK MARK BRAJANT IZ LONDONA?Na zvaničnom sajtu ove kompanije piše da je centrala u Dubaiju, a da imaju kancelarije u Makedoniji i Srbiji. Ispostava u Beogradu je u zgradi „Ušće“, gde je Kuriru rečeno da će „Lajfston kapitalu“ preneti naša pitanja i da će odgovori uslediti.Goran Ðukić, predstavnik sindikata, kaže za Kurir da je vlasnik firma Mark Brajant.- On je posetio rudnik, Englez je iz Londona - navodi Ðukić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track