MUTNO: Španci i Česi dobijaju tender od 80 miliona evra?

Kome se namešta javna nabavka električnih brojila

MUTNO: Španci i Česi dobijaju tender od 80 miliona evra?

InfoBiz -
Standarde za brojila pisao je češki „Dip vju“, ispunjavaju ih španska „Indra“, francuski „Atos“ i švedski „Erikson“.Kompanije „Indra“ i „Dip vju“ inače vrlo dobro sarađuju, pa su već zajedno učestvovale i na prošlom tenderu EPS

BEOGRAD - Tehničke standarde za nabavku brojila za „Elektroprivredu Srbije“ pisala je češka firma „Dip vju“, koja je u više navrata radila poslove sa španskom „Indrom“, jednim od glavnih favorita za dobijanje isporuke mernih uređaja, vrednih 80 miliona evra, saznaje Kurir.Te tehničke standarde, koji se trenutno zvanično nigde ne primenjuju, osim kod Španaca, mogu da ispune i francuski „Atos“ i švedski „Erikson“. Osim toga, na ruku stranim firmama idu i drugi tenderski uslovi, pa domaće firme ne mogu da se prijave.Italijani otpaliStandarde za nabavku mernih uređaja prvobitno je pripremila italijanska firma „Ćezi“, ali je rukovodstvo EPS potom odlučilo da su zastareli, pa ih je početkom ove godine revidirao češki „Dip vju“.Skoro u isto vreme, ova konsultantska firma je, prema zvaničnim podacima EPS, sa španskom „Indrom“, potencijalnim učesnikom tendera za brojila, pokušala da dobije posao savetovanja EPS „Kako da postane efikasnija i produktivnija kompanija“. Na tenderu niko nije pobedio jer, kako je saopštio EPS u avgustu, niko nije ispunio uslove. „Indra“ i „Dip vju“ su obavili najmanje još jedan zajednički posao u EU.- Ali to nije sve. „Indra“ je sredinom avgusta prošle godine postala savetnik EPS za razdvajanje distributivnog sistem operatora i javnog snabdevača, što znači da se bavila poslovanjem distributivnih preduzeća, u čijoj nadležnosti su brojila koja će biti zamenjena. Uvid u poslovanjeŠpanska firma sada ima uvid u ovaj segment poslovanja EPS, otkupila je dokumentaciju za tender i može da podnese ponudu - navodi sagovornik Kurira iz EPS, koji je želeo da ostane anoniman.

Kineske investicijeSTOP ZA „HUAVEJ“ I ÐOKOVIĆAPrema sadašnjim uslovima tendera, firme koje nisu isporučivale opremu u Evropi neće moći da se prijave na tender. To znači da posao ne može da dobije ni kineski „Huavej“, sa kojim se povezivao Goran Ðoković, stric Novaka Ðokovića, najboljeg tenisera sveta.

EPSDOMAĆI MOGU U PODIZVOĐAČE„Elektroprivreda Srbije“ je juče ponovila da domaći proizvođači mogu da ispune uslove na tenderu, kao i da im je omogućeno da se pojave kao podizvođači jer tada ne moraju da ispune uslove koji se odnose na glavnog ponuđača. U EPS navode da su uradili novu studiju izvodljivosti i sproveli potrebna usaglašavanja tehničkih specifikacija, i to su u potpunosti odobrili i prihvatili EBRD i EIB.

ČinjeniceKO JE OTKUPIO TENDERSKU DOKUMENTACIJU- Indra sistems (Španija)- Atos (Francuska)- Erikson (Šveđani)- Simens (Nemačka)- Iskraemeko (Egipat/Slovenija)- Nites (Češka)- Saga (Austrija)- S end T Srbija (Austrija/Kipar)- Intrakom telekom (Grčka)- Meter end kontrol (Srbija/Kipar)- Enel (Srbija)USLOVI NA TENDERU- Minimalna godišnja proizvodnja jedne firme najmanje 250.000 pametnih brojila- Najmanje pet godina iskustva u proizvodnji pametnih brojila i uspešna isporuka na evropsko tržište- Isporuka najmanje 500.000 brojila zajedno za tri proizvođača

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track