NAJVEĆI ZEMLJOPOSEDNICI: Matijević, Kostić, Mišković i Nicović imaju čak 100.000 hektara!
Foto: Shutterstock

Ko su najveći zemljoposednici na teritoriji srbije

NAJVEĆI ZEMLJOPOSEDNICI: Matijević, Kostić, Mišković i Nicović imaju čak 100.000 hektara!

InfoBiz -
Najbogatiji srpski privrednici Matijević, Kostić, Mišković i Nicović obrađuju tri odsto ukupnog domaćeg poljoprivrednog zemljišta

BEOGRAD - Četiri domaća najbogatija privrednika poseduju oko 100.000 hektara zemljišta u Srbiji, odnosno tri odsto od ukupne poljoprivredne zemlje koja se obrađuje.Najnovija vest da je Petar Matijević, vlasnik IM „Matijević“, kupio čak 1.500 hektara zemljišta u Hrvatskoj, i to nakon što je ove godine od Ivice Todorića, vlasnika „Agrokora“, otkupio čak 4.500 hektara zemlje u Vojvodini, kandiduje ga za jednog od najvećih zemljoposednika u regionu. Ujedno pokazuje i trend sve većeg okretanja poljoprivrednoj proizvodnji, iako je država Srbija uporno zanemaruje slabim ili pak nikakvim subvencijama.

Komšiluk

Pored Matijevića, srpskog kralja mesa, najveći posednici domaćeg obradivog zemljišta, prema analizi portala Makroekonomija.org, jesu i Miodrag Kostić, vlasnik „MK grupe“, Miroslav Mišković, vlasnik „Delte“, i Đorđije Nicović, prvi čovek „Irva investicija“.Da li će i oni slediti potez Matijevića, koji je ove nedelje u hrvatskom komšiluku kupio dva agrokombinata u Starim Jankovicima i Negoslavcima, videćemo narednih meseci.Branislav Gulan, član Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, kaže da današnji srpski veleposednici imaju znatno veće posede nego što su ih u Vojvodini imale porodice Dunđerski, Kotek i Fernbah uoči Drugog svetskog rata.

Ove familije su zajedno posedovale oko 11.200 hektara plodne zemlje, što nije ni polovina onoga što danas imaju, recimo, „MK grupa“, „Delta“, „Matijević“.- Oni imaju oko 100.000 hektara, što sopstvenog zemljišta dobijenog kupovinom nekad moćnih kombinata, što državne zemlje koju su u zakup dobili u privatizacionom paketu ili su je zakupili docnije - objašnjava Gulan, koji je i član Naučnog društva ekonomista Srbije.

Strane kompanije

Tako Miodrag Kostić od 2000. godine ima više od 10 poljoprivrednih preduzeća - „Agrounija“, „Đuro Strugar“, „Labudnjača“, „Vojvodina“, „Panonija“, „Elan“... On, takođe, obrađuje i zemlju u Ukrajini. Miroslav Mišković je u Staroj Pazovi kupio „Napredak“ sa 7.100 hektara, a u Apatinu „Jedinstvo“ sa 6.820 hektara. Kupujući zemlju od domaćih preduzeća koja su ranije privatizovana, vlasnik poljoprivrednih gazdinstava, a time i obradive zemlje u Vojvodini postalo je i više stranih kompanija. Todorić ima u okolini Zrenjanina oko 6.000 hektara, a Pipunićeva „Žito grupa“ nadomak Odžaka oko 2.000 hektara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track