NARODNA BANKA: Stekli se uslovi za povoljnije kredite
Foto: Zorana Jevtić

Stanje tržišta

NARODNA BANKA: Stekli se uslovi za povoljnije kredite

InfoBiz -

Pravovremene i dobro odmerene mere monetarne politike i puna koordinisanost monetarne i fiskalne politike u Srbiji obezbeđuju uslove za investicije i ubrzan i održiv privredni rast

BEOGRAD - Narodna banka Srbije (NBS) ocenila je juče da postoje uslovi za kreditiranje privatnog sektora po povoljnijim uslovima jer je bankarski sektor likvidan i snižene su kamatne stope.

- Pravovremene i dobro odmerene mere monetarne politike i puna koordinisanost monetarne i fiskalne politike u Srbiji obezbeđuju uslove za investicije i ubrzan i održiv privredni rast - navodi se u saopštenju NBS, na čijem je čelu guvernerka Jorgovanka Tabaković. Istaknuto je da je smanjenje referentne kamatne stope započeto u maju 2013, a da su tokom 2015. godine niski inflatorni pritisci, dosledno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi i zaključenje aranžmana s MMF otvorili prostor za intenzivnije ublažavanje monetarne politike, uprkos povećanoj neizvesnosti na međunarodnom finansijskom tržištu. Samo prošle godine repo kamate snižavane su sedam puta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track