NARODU ŠIPAK: Država spasla svoje kredite u švajcarskim francima!
Foto: Nemanja Pančić

Zašto još nije rešen problem

NARODU ŠIPAK: Država spasla svoje kredite u švajcarskim francima!

InfoBiz -
Zajmovi koje je državna Privredna banka imala u švajcarskoj valuti uredno su konvertovani u evro, dok za 20.000 dužnika NBS kaže da je to nezakonito

BEOGRAD - Država je odlučila da konvertuje u evro sve kredite u švajcarcima koje je državna Privredna banka Beograd odobrila. A kada to isto traži oko 20.000 porodica ojađenih kod stranih banaka, guverner NBS kaže da je to nezakonito i neustavno, izjavio je juče Dejan Gavrilović iz udruženja Efektiva.Gavrilović je to juče izjavio ispred zgrade Vlade Srbije na protestu više od 500 građana sa zajmovima u švajcarskim francima pod nazivom „Šipak bankama“. Oni traže da im država pomogne jer su im se krediti zbog jačanja franka u odnosu na evro od 65 odsto od 2007. uvećali, iako ih godinama otplaćuju. Tako, na primer, neko ko je uzeo 50.000 evra i za osam godina otplatio oko 25.000 evra danas duguje 60.000 evra, a rata mu se u međuvremenu sa 25.000 dinara povećala na 55.000.Dužnici mesecima traže da im se krediti u švajcarcima konvertuju u evre, ali prema paritetu na dan uzimanja, a da onda nastave otplatu. Slična rešenja primenjena su u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Mađarskoj i drugim državama, ali kako kaže Gavrilović, vlast u Srbiji tvrdi da je tako nešto nezakonito i neustavno.- Kako je onda državna Agencija za osiguranje depozita mogla da uradi baš to za sve kredite koje je Privredna banka Beograd, u vlasništvu države, odobrila u francima?! Znači, država je priznala da je nemoguće naplatiti kredite u švajcarcima od klijenata ove banke, što i mi stalno tvrdimo, pa je rešila da ih konvertuje u evro i tako lakše dođe do novca od građana - objašnjava Gavrilović.Na sve to, kako navodi Gavrilović, kamata na ove kredite Privredne banke Beograd je samo jedan odsto! To, dodaje on, govori koliko je država velikodušna kad hoće.

Poruka sa protestaVUČIĆU, ŠTA BI SA REŠENJEM?Premijer Aleksandar Vučić, kako se čulo na skupu, krajem prošle godine posle razgovora sa predstavnicima Efektive formirao je radnu grupu i obećao rešenje.- Sada ga pitamo šta se desilo. Pošto on kaže da radi i nedeljom, verovatno će nas ovako bolje čuti i videti - poručili iz Efektive.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track