FOTO VUČIĆ NA SRPSKOM DAVOSU: Smanjićemo poreze na zarade i povećati plate, u martu prosek 395 evra
Foto: Dado Đilas

Skup ekonomske elite

FOTO VUČIĆ NA SRPSKOM DAVOSU: Smanjićemo poreze na zarade i povećati plate, u martu prosek 395 evra

InfoBiz -

KOPAONIK - Kopaonik biznis forum, 24. nastavio je danas rad debatama na temu realizacije reformi, odnosno razvoja infrastrukture, restrukturisanja javnog sektora i pametnog rasta, a učesnicima se obratio i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

1 / 6 Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

POKLONITE DAMAMA CVEĆE: Ovako je premijer Vučić čestitao Dan žena

Vučić je izjavio je danas da u ovoj godini očekuje napredak Srbije na Duing biznis listi Svetske banke za još deset do 15 mesta. Vučić je, u obraćanju na 24. Kopaonik biznis forumu, rekao da je to zasluga reformi koje su počele posle 2014. i najtežih poplava koje su zadesile Srbiju u njenoj istoriji.

Pre toga, od 2008. do 2012. porastao je javni dug sa 28 na 56 odsto, što je moralo da bude zaustavljeno. Kako je objasnio taj preokret koji, kako kaže, mnogi nisu očekivali, učinjen je donošenjem važnih zakona, poput Zakona o radu, ali i drugim teškom i nepopularnim merama koje su doprinele fiskalnoj stabilizaciji zemlje.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

"Čestitao sam Zorani 8. mart, a ona mi..."

Vučić izjavio je danas da je najvažniji zadatak Vlade da omogući razvoj privatnog sektora, kako bi postao konkurentan i zapošljavao sve više ljudi. "Nije naš zadatak da zapošljavamo ljude već da stvorimo uslove da se oni zaposle", rekao je Vučić je na 24. Kopaonik biznis forum.

Naveo je da to bio i njegov odgovor ministarki gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorani Mihajlović koja mu je nakon što joj je čestitao Dan žena rekla da nije njen posao da prima čestitke već da zapošljava ljude.Vučić je istakao da su porazni rezultati istraživanja koje je pokazalo da samo šest odsto ljudi u Srbiji misli da su oni odgovorni za traženje posla.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

"To je porazno i zato još dugo nećemo moći da napravimo onako velike rezultate kakve bismo mi želeli", ocenio je premijer i dodao je dobro što stopa nezaposlenost u Srbiji prepolovljena i sada je oko 13 odsto.

Prema njegovim rečima, javnost je bila protiv tih teških mera, a oni koji su znali da one moraju da se sprovodu, uglavnom su ćutali, sklanjali se i puštali nekog drugog da taj teret preuzme na sebe.

On je podsetio da je Srbija, zahvaljujući tim potezima, u poslednje dve godine napredovala za 44 mesta na Duing biznis listi Svetske banke.

Foto: Printscreen N1
Foto: Printscreen N1

O smanjenju obaveza poslodavaca i tereta na zarade

Premijer je u obraćanju brojnim ekonomistima rekao i da su svi srpski privrednici insisitirali na smanjenju obaveza kad je reč o zaradama, ali ne na štetu države već da se svi uvedu u belu zonu a ne da i dalje isplaćuju minimalac, a ostatak daju na ruke.

On je najavio da će se ove godine krenuti u smanjenje opterećenja na zarade: "Ne očekujem da će to biti dramatično, ali pokušaćemo da iz sive zone prebacimo deo ljudi, odnosno kako bismo još više podstakli zaposlenost." On je dodao i da će se ići na to da se nezaposlenost spusti na 10 odsto, što je prosek EU.

Veće plate, prosek u martu 395 evra

U martu će prosek plate biti 395 evra. "Smanjićemo poreska opterećenja na zarade da bismo imali još bolji ambijent", rekao je premijer.

Namera je da smanjenjem poreskih opterećenja na zarade pokušamo da napravimo još bolji ambijent za dolazak stranih kompanija, a na tome su insistirale i sve velike srpske kompanije", rekao je on na Kopaonik Biznis forumu. Vučić je rekao da je siguran da će budžet biti u stanju da izdrži povećanje plata i penzija, ali da će se sačekati septembar da bi se donela takva odluka.Dodao je da opterećenje zarada neće biti "dramatično smanjeno", ali će postepeno krenuti smanjivanje poreskih nameta privredi.

O prosveti

- Nama je potrebno dualno obrazovanje, promena čitavog školskog sistema, načina razmišljanja i navika... Nama je potrebna veza s privredom - rekao je Vučić okupljenoj ekonomskoj eliti na Kopaoniku.

Foto: Printscreen N1
Foto: Printscreen N1

Premijer je dodao i da je potrebno da racionalizujemo stanje u prosveti da bi plate bile veće i nastavnicima i profesorima i učiteljima... Vučić je kazao i da u obrazovanju treba više osluškivati privredu, da se obrazuju profili koji su potrebni - ako treba bravar da se školuje bravar, ako treba zavarivač...

O turizmu

Vučić je govoreći o turizmu rekao da je Srbija dostigla posetu od 2,5 miliona turista i da 5 miliona, ma kako to izgledalo u ovom trenutku, nije nedostižan san.

Foto: Printscreen N1
Foto: Printscreen N1

Zaključivši iznošenje rezultata rada svoje vlade, Vučić je okupljenima rekao: "Voleli vi ovu vladu ili ne, a ne volite je, još mi je draže da vam to kažem", na šta su se učesnici plenarne sednice srpskog Davosa nasmejali.

- Ponosan sam što ova vlada nije servis ničije firme... Težak je period pred nama ali verujem da možemo mnogo da uradimo - zaključio je Vučić pozdravivši okupljene rečima: "Srećan rad i Živela Srbija".

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Podsetimo, "srpski Davos", koji je svečano otvoren u Hotelu Grand, završava se sutra. Forum obuhvata 20 panela, tri plenarne sesije, četiri specijalna događaja i dve panel prezentacije.

Na skupu koji u martu tradicionalno organizuju Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije, učestvuje oko 1.000 stručnjaka, predstavnika akademske zajednice i korporativnog sektora iz zemlje, regiona, ali i sveta.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

O investicijama: Ne odgovara nam nijedno trvenje na Balkanu

Vučić je rekao da očekuje dodatni priliv stranih investicija u Srbiju, ali da je za to potrebna i politička stabilnost u regionu. "Potrebna nam je ne samo unutrašnja politička stabilnost, već i u regionu i daćemo sve od sebe, koliko je do nas, da to bude obezbeđeno", rekao je Vučić na Kopaonik biznis forumu. To je, kako je rekao, veoma važna stvar i uslov za sve drugo što država želi i može da postigne.

"Ne pričaju na zapadu da je kriza u Makedoniji, nego da je kriza na Balkanu. Ne odgovara nam nijedno trvenje na Balkanu i zato je važno da očuvamo mir i stabilnost", poručio je Vučić.

Zato će, dodao je, i otići u Sarajevo, gde će učestvovati na sastanku premijera država Zapadnog Balkana, iako mu posle poslednjih trzavica zbog revizije tužbe za genocid, to nije prijatno. "Ali računam da je bolje da razgovaramo sto godina sa nekim nego da ulazite u sukobe", kazao je Vučić.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

"Dve kompanje zainteresovane za RTB, nema ih bezbroj"

Za privatizaciju RTB Bor zainteresovane su dve kineske firme, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić. Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara na 24. Kopaonik biznis forumu, rekao da bi bio srećan da ima drugih investitora, ali da to nije slučaj.Na konstataciju novinara da je ministar privrede Goran Knežević rekao da ima više zainteresovanih kompanija, Vučić je odgovorio da je to odlično, ali je istakao da ih nema "bezbroj".

"Nema ih bezbroj, kao što ih nije bilo za Železaru i za druge mnoge stvari. Ako mi pokažete ko je u stanju da reši RTB Bor, dovedite ga, ja ću odmah da ga prihvatim", rekao je Vučić.Premijer je rekao da je za njega najvažnije da se nađe konačno rešenje i da će se najverovatnije ići na međunarodni tender, ali da ne zna ko će se uopšte prijaviti na njega.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

Kada je reč o dugovima, Vučić je rekao da smatra da su verovatno veći od milijardu evra, i to uglavnom prema državi i kreditorima, i da su nastali u vreme kada je kupovan socijalni mir u Srbiji.Vučić je istakao i da je danas cena bakra 6.000 dolara po toni, a da održivi sistem ne može da se napravi ukoliko je cena 5.000 dolara.ž"Da bi RTB Bor uspešno poslovao potrebno je otvaranje rudnika Majdanpek, za šta je ptorebno 25-30 miliona evra, otvaranje Cerova, za šta je potrebno još više novca, a koje je naše najveće nalazište", rekao je Vučić.

Za Majdanpek, dodao je, držva može sama da uloži novac, da napraiv posao, ali nema dovoljno novca i za Cerovo, koje je, kako je rekao, ključno za razvoj.

Premijer je naglasio i da rešenje za RTB Bor nije izbor novog menadžmenta, već samo privatizacija, bez obzira o kojem modelu je reč, da dođe ozbiljan investitor i da bude kao i u smederevskoj Železari "u kojoj su Kinezi napravili da bude profitabilno već u januaru".

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Evo šta je Vučić poručio Srbima sa Kosova i Metohije

(EPK/Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja