NBS: Padaju kamate na dinarske kredite
Foto: Beta Vladimir Gojic

MONETARNE Mere daju rezultate

NBS: Padaju kamate na dinarske kredite

InfoBiz -
Pad kamata na dinarske kredite je upravo ono što se već neko vreme dešava na tržištu - rekao je Savić. On ističe da je za dalji pad referentne kamate potrebna podrška fiskalne politike, kaže Nebojša Savić

BEOGRAD - Nakon što je Narodna banka Srbije nedavno smanjila referentnu kamatu sa osam na 7,5 odsto, stvoreni su uslovi za smanjenje kamata na dinarske kredite u Srbiji - izjavio je predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić.- Pad kamata na dinarske kredite je upravo ono što se već neko vreme dešava na tržištu - rekao je Savić. On ističe da je za dalji pad referentne kamate potrebna podrška fiskalne politike.- U meri u kojoj država bude uspešno sprovodila reformu javnih finansija, u toj meri će i kamata centralne banke moći da ide i niže sa trenutnih 7,5 odsto - ocenio je on.

Odgovarajući na pitanje šta bi se dogodilo kada bi centralna banka poslušala neke ekonomiste koji tvrde da bi referentnu kamatu trebalo drastično spustiti, budući da je, primera radi, ona u Češkoj 0,05 odsto, on kaže:

„Ovde se moraju uzimati u obzir dve stvari. Prvo, da u Srbiji imamo dvovalutni sistem i svaki višak dinara koji bi se pojavio pritiskao bi rast tražnje na deviznom tržištu.

Drugo, efekti mera monetarne politike imaju odgođeno dejstvo od ostalih mera ekonomske politike, pa je zato potrebno prvo da se merama fiskalne konsolidacije ostvare održivi rezultati“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track