NBS: Referenta kamatna stopa ostaje 4 odsto
Foto: Kurir

Mere monetarne politike

NBS: Referenta kamatna stopa ostaje 4 odsto

InfoBiz -

BEOGRAD - Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4 odsto, saopštila je Narodna banka Srbije.

Donoseći odluku, Izvršni odbor je imao u vidu novu srednjoročnu projekciju inflacije, efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike, kao i činjenicu da je cilj za inflaciju od početka 2017. godine niži i da iznosi 3,0 odsto ± 1,5 procentnih poena.

Izvršni odbor očekuje da će inflacija ostati niska i stabilna i da će se od početka ove godine kretati u granicama novog cilja.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Takvom kretanju inflacije trebalo bi pre svega da doprinesu oporavak svetske cene nafte i inflacije u međunarodnom okruženju, kao i rast domaće tražnje.

S druge strane, još neko vreme bi dezinflatorno trebalo da deluju relativno niski troškovi u proizvodnji hrane.

Prema oceni Izvršnog odbora, neizvesnost u međunarodnom okruženju, pre svega u pogledu kretanja svetske cene nafte i dešavanja na međunarodnom finansijskom tržištu, nalaže oprezno vođenje monetarne politike.

U saopštenju se, takođe, ukazuje da je divergentnost monetarnih politika vodećih centralnih banaka dodatno povećana, a time i neizvesnost njihovog uticaja na globalne tokove kapitala.

Na današnjoj sednici Izvršni odbor je usvojio februarski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen u sredu, 22. februara.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 14. marta 2017.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track