NBS O SKOKU CHF: 1 milijarda kredita u švajcarcima kod građana

Narodna banka Srbije

NBS O SKOKU CHF: 1 milijarda kredita u švajcarcima kod građana

InfoBiz -
NBS je svesna da će jačanje franka za oko 15 odsto bitno pogoršati položaj korisnika kredita indeksiranih švajcarskim francima. U tom smislu već se pristupilo sagledavanju negativnih efekata jačanja franka na njihov položaj, ali i posledica na stabilnost finansijskog sistema, rečeno je u NBS

BEOGRAD - Narodna banka Srbije (NBS) u narednim danima održaće sastanke sa predstavnicima banaka, Udruženjem banaka i relevantnim organizacijama građana kako bi bilo pronađeno najbolje rešenje za prevazilaženje problema u otplati kredita u švajcarskim francima, koji su nastali jačanjem te valute.

"NBS je svesna da će jačanje franka za oko 15 odsto bitno pogoršati položaj korisnika kredita indeksiranih švajcarskim francima. U tom smislu već se pristupilo sagledavanju negativnih efekata jačanja franka na njihov položaj, ali i posledica na stabilnost finansijskog sistema", rečeno je u NBS.

Upitani o ponuđennim rešenjima, među kojima je fiksiranje kursa franka i konvertovanje kredita uzetih u toj valuti u evro, iz NBS su odgovorili da će se tek nakon dijaloga izjasniti o konkretnim merama. "Kada je reč o gotovim rešenjima koja se nude od predstavnika udruženja građana i drugih zainteresovanih, treba imati u vidu da sva nametnuta rešenja kojima se olakšava položaj korisnicima kredita u francima, po pravilu znače i prenošenje rizika sa korisnika ovih kredita, a samim tim i troškova, koje bi po tom osnovu snosile banke, NBS i/ili država", naveli su u NBS.

Prema podacima NBS, ukupni krediti privredi i stanovništvu vezani za CHF iznose oko 1,1 milijardi franaka, od čega se najveći deo ovih kredita odnosi se na stanovništvo (oko milijardu CHF). Dodaje se da krediti u švajcarskim francima ili vezani za švajarski franak učestvuju u ukupnim kreditima stanovništvu sa 14,9 odsto, od čega su 28,8 odsto stambeni krediti.

Iz NBS su podsetili da su u maju 2013. godine dali preporuku bankama čiji je cilj bio da se korisnicima kredita indeksiranih u francima omogući otplata, tako što bi se rata obračunavala po kursu obračunatom na osnovu međuvalutnog odnosa evra i franka u momentu odobravanja kredita korigovanom za najviše osam odsto. Razlika do tržišnog kursa ima karakter odloženog potraživanja na period ne kraći od tri godine i na taj iznos se ne obračunava kamata. "Ovim se nastojalo izbegavanje momentalnog negativnog uticaja jačanja franka na sposobnost dužnika da vrše otplatu svojih obaveza po kreditima, čime se negativne implikacije tržišnih kretanja odlažu na duži vremenski period i to beskamatno. Korisnici koji su prihvatili ovu preporuku su u manjoj meri pogođeni aktuelnim jačanjem franka", naveli su u NBS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track