NE MORA FISKALNI: Kockanje i sahrane mogu bez računa!
Foto: Marina Lopičić

Istražujemo

NE MORA FISKALNI: Kockanje i sahrane mogu bez računa!

InfoBiz -

Građani mesečno potroše oko 8.000 dinara, što je trećina njihovih rashoda, na robu i usluge čije pružanje nije obuhvaćeno fiskalizacijom

Za mesec dana svaki građanin Srbije potroši 8.089 dinara na robu i usluge za koje ne dobije fiskalni račun, dok više od polovine poreskih obveznika nije obuhvaćeno fiskalizacijom.

Oslobođena i kultura

Naime, iako su fiskalne kase uvedene pre više od deset godina, nisu svi koji prodaju nešto ili pak pružaju neku uslugu u obavezi da ih imaju. Tako, recimo, za radove u kući, bez obzira na to da li se radi o neodložnoj popravci veš-mašine ili krečenju, nećetete dobiti fiskalni račun. Račun vam neće dati ni ukoliko kupujete karte za pozorište ili bioskop, ili karte za voz, brod, autobus ili avion.Dugačak spisakSpisak onih koji nisu u obavezi da svoj promet registruju preko fiskalnih kasa je podugačak. A građani mesečno, prema podacima statističara, potroše više od osam hiljada dinara upravo na takvu vrstu robe i usluga, što čini čak trećinu ukupnih mesečnih rashoda.- Kockanje i klađenje, sport i rekreacija, obrazovanje - časovi stranih jezika, računara ili bilo kakav kurs, pravni poslovi, izuzev ako nije reč o beležnicima ili izvršiteljima, delatnosti su za koje nije obavezan fiskalni račun. Račune građanima ne moraju da daju ni preduzetnici koji su registrovani kao paušalci, što je uglavnom slučaj sa frizerima, kozmetičarima, radnjama za hemijsko čišćenje i pogrebnicima - objašnjava za Kurir Ana Brklja, knjigovođa, i dodaje da, prema procenama upućenih, fiskalne račune izdaje četiri od 10 privrednih subjekata u Srbiji, odnosno 38,7 odsto firmi i radnji.

ČinjeniceZA NJIH NE VAŽI FISKALIZACIJAtrgovina preko poœte i internetaprevoz - taksi, avionske i autobuske karte, prevoz vozom i brodomkulturni događaji – karte za pozoriœta, bioskope, koncerteobrazovanje - časovi i kursevitelekomunikacijepopravke kućnih aparatagrađevinski radovifrizeri i kozmetičaripogrebne uslugepoštanske aktivnostipravni poslovi, izuzev notara i izvrœiteljaplaćanje računa za struju, vodu, grejanje

NALEDONLAJN KASE REŠAVAJU PROBLEMEU NALED smatraju da bi uvođenje onlajn fiskalizacije rešilo mnoge probleme.- Sadašnji sistem fiskalizacije je zastareo, a onlajn fiskalizacija bi rešila probleme na tri fronta. Prvo, obveznik bi u realnom vremenu bio povezan s Poreskom upravom, drugo, na taj način bi se dobili značajni statistički podaci, naročito o prometu robe, čega sada nema, i treće, umnogome bi bio sprečen rad na crno, naročito u ugostiteljskim objektima, jer bi svaki radnik morao da bude povezan na sistem - objašnjavaju u NALED.

Dragana Tomić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track