NE MORATE BITI BOGATAŠ ZA OFŠOR RAČUN: U poreski raj i sa ćevabdžinicom!
Foto: Shutterstock

Analiza

NE MORATE BITI BOGATAŠ ZA OFŠOR RAČUN: U poreski raj i sa ćevabdžinicom!

InfoBiz -
Da biste poslovali u povoljnoj poreskoj zemlji, nije potrebno da imate milione dolara, dovoljno je položiti 10.000 dolara na račun

BEOGRAD - Nije potrebno da imate milijarde kako bi ste otvorili ofšor račun, odnosno da biste registrovali firmu u nekom od ofšor rajeva. Potrebno je da se raspitate o poreskim zakonima u tim zemljama, kao i o propisima koje ta destinacija ima u vezi sa spoljnim investicijama.U principu, potrebno je da imate poslovanje čiji vam kapital, odnosno prihod, omogućava godišnji profit veći od 10.000 dolara kako biste konkurisali za neku od 80 ofšor destinacija u svetu. Biznis insajder nedavno je ažurirao listu najpopularnijih finansijskih zona za one koji zarađuju milione, ali ne žele da porez plaćaju u zemlji u kojoj posluju. Među prvima su to Belize i Britanska Devičanska ostrva, na kojima čak i neki srpski biznismeni, ali i političari, imaju svoje račune, dok se američke firme najčešće odlučuju za Kajmanska ostrva i Monako, u kom čak i naš proslavljeni sportski teniser drži svoje poslovanje.Odluka privrednika da najveće finansijske transakcije obavlja u zemlji poreskih olakšica danas više nije pod „strašnim sudom“ javnosti, pre svega zahvaljujući razvoju interneta, jer se povećao i broj onih koji nisu bogataši, a svoje poslovanje su izmestili iz matične zemlje. Razlozi su u shvatanju prednosti poslovanja u ofšor zonama i, nažalost, nisko poverenje u poreski i politički sistem zemlje u kojoj inače žive.

TOP 6 OFŠOR ZONA1. BelizeDržavljanstvo se dobija prijavom trajnog prebivališta ili pomoću programa kvalifikovanog penzionera u kom slučaju morate preći prag minimalnog dohotka za penzionisanje.2. Britanska Devičanska ostrvaPorez na dohodak je nula odsto. Pored toga, na BDO ne postoje porezi na korporacije, kapitalne dobitke, poklone, prodaje, dobit ili nasledstvo. Vlasnici imovine i investitori mogu postati stanovnici, živeći tamo do šest meseci godišnje.3. Kajmanska ostrvaOmiljeno finansijsko „letovalište“ nekih od najjačih američkih IT kompanija. Naime, svoje račune i poslove tamo su izmestili i „Epl“ i IBM, pre svega jer nema korporativnog poreza, ni poreza na dohodak, kapitalni dobitak, dobit ili nekretnine.4. KostarikaKorporacije ovde ne plaćaju porez na dohodak i na dobitke van nadležnosti vlade, kao ni na kapitalne dobitke ili porez na dividende.5. MonakoOmiljeno okupljalište bogatih i slavnih, ne samo zbog tamošnjih kazina i trka Formule 1 već, pre svega, zbog toga što tamo nema poreza na dohodak, kapitalni dobitak ili na nasledstvo.6. SejšeliNa čak 115 ostrva uz obalu Afrike smestilo se više desetina milijardi dolara na brojnim računima bogataša. Razlozi su sledeći: nema poreza na dohodak, kapitalni dobitak, darivanje, niti na imovinu. Da biste dobili pravo stalnog boravka, potrebno je da tamo živite barem pet dana godišnje i da se na vašem računu nalazi najmanje 10.000 dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track