NEMA DVOSTRUKOG OPOREZIVANJA: Srbija i Južna Koreja potpisale ugovor
Foto: Tanjug Nemanja Jovanović

Pravni preduslov za efikasnije privređivanje

NEMA DVOSTRUKOG OPOREZIVANJA: Srbija i Južna Koreja potpisale ugovor

InfoBiz -
BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović i ambasador Južne Koreje u Srbiji Li Do-Hun potpisali su danas ispred dve države ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak, čime se stimuliše efikasnije poslovanje obe zemlje.

Početak primene ovog ugovora očekuje se od 1. januara 2017. godine nakon usvajanja u parlamentima obe ugovorne strane. Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva finansija, zaključenje ugovora je značajan doprinos unapređenju bilateralne privredne i finansijske saradnje između Srbije i Republike Koreje, jer se rešenjima sadržanim u ugovoru otklanja dvostruko oporezivanje fizičkih i pravnih lica - rezidenata dve države.

Primenom ugovora, kako piše, obezbeđuje se pravni preduslov za efikasnije privređivanje i konkurentnost preduzeća dve zemlje bilo da posluju u Srbiji ili Južnoj Koreji.

Ugovor stimuliše ulaganje kapitala rezidenata Srbije u Koreji i rezidenata Koreje u Srbiji. Njime se obezbeđuje saradnja poreskih administracija zemalja u cilju efikasne primene ugovora i sprečavanja poreske evazije od strane njihovih rezidenata.

Saradnja je preduslov za značajna ulaganja korejskih investitora u privredu Srbije, odnosno stvaranje uslova za njihovo učešće u procesu privatizacije, ali i za korišćenje odgovarajućih finansijskih instrumenata za podsticanje viših oblika bilateralne ekonomske saradnje.

Srbija, inače, osim ugovora s Republikom Korejom ima potpisane ugovore o izbegavanju dvostrukog oporezivanja sa još 64 države, od kojih su u primeni, ugovori sa 54 države a preostalih 10 u procesu potvrđivanja. Očekuje se, navodi ministarstvo, potpisivanje sa još 15 država.

"Razvoj ekonomskih odnosa sa inostranstvom kao posledicu ima povećano interesovanje stranih partnera za zaključenje ugovora, zbog povoljnijih uslova za investiranje u Srbiju, prodaje autorskih prava i tehničkih unapređenja, davanja zajmova i slično", navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track