NEMA OTKAZA U FIJATU: Program dobrovoljnog odlaska radnika uspeo
Foto: Beta Ap Darko Vojinović

Zasad nepoznat broj radnika koji je prihvatio socijalni program

NEMA OTKAZA U FIJATU: Program dobrovoljnog odlaska radnika uspeo

InfoBiz -

BEOGRAD - Program dobrovoljnog odlaska radnika iz "Fijata" je uspeo u potpunosti i neće biti otpuštanja, rekla je direktorka "Fijata" Silvija Verneti.

Ona je u razgovoru sa premijerom Aleksandrom Vučićem istakla da je program dobrovoljnog odlaska uspeo. Predsednik Samostalnog sindikata u Kragujevcu Zoran Marković rekao je juče da se direktorka kompanije "Fijat Krajsler automobili Srbija" sastala sa predstavnicima tog sindikata, a da je tema razgovora bila aktuelna situacija u fabrici. Očekuje se da bude saopšten broj radnika koji je prihvatio ponuđeni socijalni program.

Radnici Fijata su za socijalni program počeli da se izjašnjavaju 27. juna i prijavljivanje je trajalo do 8. jula. U Fijatu je zaposleno oko 3.200 radnika, a sredinom juna, najavljeno je gašenje jedne smene u Kragujevcu.

Sindikati su potom upozorili da bi usled toga bez posla moglo da ostane i do 900 radnika u fabrici automobila i još oko 600 zaposlenih kod kooperanata. Ponuđen im je program iz četiri dela. Prvi je zakonska otpremnina u slučaju proglašenja tehnološkog viška, drugi su primanja koja bi radnik ostvario u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, treći je fiksna isplata od 3.000 evra po radniku i četvrti su neisplaćene naknade za godišnji odmor i regres.

Na primer, radnici koji su proveli u fabrici tri godine mogu da računaju na otpremnine u iznosu od oko 4.800 evra.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track