NEMAR: Država ne zna kako da potroši 3,7 milijardi evra
Foto: Marina Lopičić

Plaćamo kazne zato što ne koristimo pare

NEMAR: Država ne zna kako da potroši 3,7 milijardi evra

InfoBiz -
Od pet milijardi odobrenih za infrastrukturu, Srbija povukla jedva četvrtinu. „Železnice Srbije“ rekorder u kašnjenju s projektima

BEOGRAD - Srbija će i ove godine na ime odobrenih, a nepovučenih kredita od međunarodnih finansijskih institucija i banaka platiti desetak miliona evra penala, ali veću štetu predstavljaju desetine hiljada izgubljenih radnih mesta, upozoravaju stručnjaci iz Fiskalnog saveta (FS).Iako je ovo telo upozorilo da su ti zajmovi prilika za zapošljavanje, „Železnice Srbije“, „Elektroprivreda Srbije“, opštine, sudovi i dalje ne koriste milione. U FS kažu da je iznos odobrenih kredita za infrastrukturne projekte u februaru bio oko pet milijardi evra, od čega je nepovučeno čak 3,7 milijardi evra.Savet priznaje da je ubrzano povlačenje sredstava iz projektnih zajmova koji se odnose na gradnju puteva - Koridor 11, mosta Zemun-Borča i projekat „Rehabilitacija i povećanje bezbednosti u saobraćaju“.

Vladimir Vučković, član FS, objašnjava za Kurir da se i u ovoj godini nastavlja slaba investiciona aktivnost države i dodaje da je mnogo veća šteta od penala koje plaćamo na nepovučene kredite, propušten impuls za građevinske radove i čitavu privredu. Nakon pet meseci potrošeno je oko 25 milijardi dinara na kapitalne investicije, što je samo oko dve trećine planiranog iznosa.- Javne investicije treba da budu motor razvoja i najvažniji zadatak koji država treba da obavlja. U državama sličnim Srbiji javne investicije čine i oko pet odsto BDP, a kod nas će možda ove godine, umesto da rastu, pasti na samo dva - ističe Vučković.Iz „Železnica“ nismo dobili odgovor zbog čega kasne s projektima, dok u EPS krive prethodna rukovodstva.- Oni su potpisali ugovore za mnoge kredite za projekte koji nisu bili analizirani i pripremljeni, pa menadžment nije želeo da povlači nijedan dinar ili evro za koji se ne zna da će biti utrošen u interesu EPS i građana Srbije - navode u EPS.Najavljuju da će ubrzati projekte, pa će u poslednjem kvartalu biti povučeni krediti za brojila, ugovor za prvi lot za male HE biće potpisan do polovine jula, a za drugi se ponude otvaraju 9. septembra.

FinansijePROBLEM SU LOŠI PROJEKTIU Ministarstvu finansija ističu da su resorna ministarstva i javna preduzeća nadležna za projekte koji se finansiraju iz projektnih zajmova i da je u analizama uočeno da najveći problemi nastaju zbog loših projekata. Ministarstvo zaustavlja novo zaduživanje za sektore koji su neefikasni u realizaciji projekata.

Napredak Ministarstvo saobraćajaUBRZALI SMO MAKSIMALNOU Ministarstvu saobraćaja kažu da su pojedini krediti, posle nekoliko godina zastoja, aktivirani u mandatu sadašnjeg ministra, pa je nerealno očekivati da se novac koji je trebalo da se potroši za tri do pet godina potroši za svega nekoliko meseci.- Novac se sada troši planiranom dinamikom i već sada znamo da nećemo imati dovoljno za pojedine projekte. Realizacija infrastrukturnih projekata u prvih pet meseci je iznad republičkog proseka, 37 odsto. Ubrzano je i korišćenje novca u „Koridorima“, „Putevima“, „Železnicama“ - ističu u Ministarstvu.U „Koridorima“ navode da će ove godine prebaciti plan investicija, kao i da su 2014. ostvarili za petinu veća ulaganja nego što je planirano.

Udarne rupeEVO ZAŠTO NE POVLAČIMO KREDITEneodgovarajuća projektna dokumentacija, teškoće u eksproprijacijiloša kontrola izvođača, sporo izdavanje dozvolapropusti ministarstava, državnih preduzeća, projektanata, izvođačaneprofesionalno ponašanje i odsustvo odgovornostiloš monitoring izvršavanja investicija koji bi na vreme signalizirao probleme

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track