NEMAR: Železničari će ostati bez plata zbog MMF?
Foto: Dado Djilas

Ministar privrede besan na „Železnice Srbije“

NEMAR: Železničari će ostati bez plata zbog MMF?

InfoBiz -
Sertić danas odlučuje da li će obustaviti isplatu zarada za 18.000 zaposlenih, zato što mu rukovodstvo nije dostavilo plan poslovanja

BEOGRAD - Ukoliko „Železnice Srbije“ danas ne dostave plan poslovanja za 2015. godinu, ministar privrede Željko Sertić odlučiće da li će za 18.000 zaposlenih u toj kompaniji moći da se isplati zarada jer nisu ispoštovali obavezu da taj dokument usvoje do 20. januara, saznaje Kurir.Ovako oštra sankcija mogla bi da usledi zbog neodgovornosti pojedinaca u kompaniji koji nisu postupili u skladu sa uputstvom Vlade Srbije, po kojem su do 1. decembra 2014. morali da naprave projekciju poslovanja, što je jedan od uslova za nastavak pregovora sa MMF.KašnjenjeIzvor Kurira iz Vlade tvrdi da je zbog kašnjenja izrade ovog dokumenta 13. januara odložena poseta MMF, zbog čega je ministar Sertić 15. januara uputio oštro pismo predsedniku Skupštine „Železnica“.- Sertić ih je upozorio da plan mora da bude na njegovom stolu do 20. januara i da će u suprotnom Ministarstvo privrede preduzeti odgovarajuće mere koje se odnose na obustavljanje isplata zarade - tvrdi sagovornik Kurira. On smatra da nema opravdanja za kašnjenje jer od 2.000 ljudi koji sede u upravnoj zgradi ima bar petoro koji bi mogli da urade plan.U „Železnicama“ su za naš list potvrdili da su dobili pismo ministra, kao i da je novi direktor odmah po imenovanju 17. januara naredio stručnim službama da mu dostave plan do 19. januara. OdlukaTo je i urađeno, pa je juče po hitnom postupku zakazana sednica Skupštine, na kojoj je i usvojen, ali ne baš u skladu sa svim smernicama MMF, zbog čega postoji bojazan da ga ministar neće prihvatiti.Iz Ministarstva privrede rečeno nam je da je rok za dostavljanje plana istekao juče.- Još ga nismo dobili, čekaćemo da se dostavi do večeras - rečeno nam je juče u Ministarstvu.

Novi direktorTRAŽILI SMO DUŽI ROKMiroslav Stojčić, novoimenovani direktor „Železnica“, kaže za Kurir da je od resornog ministra tražio prolongiranje roka za izradu plana, ali da je Sertić to odbio.- Zato je za dva i po dana novo rukovodstvo moralo da pripremi plan i Skupština ga je juče usvojila. Ne znamo da li će ga prihvatiti Ministarstvo, ali smo zatražili da ono što nije u skladu sa uputstvom u hodu revidiramo i doradimo. Ovo nije rađeno hitno samo zbog MMF, već i zbog radnika „Železnica“ - kaže Stojčić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track