NEUNIŠTIV: Dinkićeva hobotnica davi državni aparat

Lider URS otišao, njegovi kadrovi ostali na budžetu

NEUNIŠTIV: Dinkićeva hobotnica davi državni aparat

InfoBiz -
Foteljaši najmanje 12 eksperata Mlađana Dinkića i dalje radi u Vladi Srbije i prima platu od države iako je stranka odavno ugašena

BEOGRAD - Mnogi „stručnjaci“ koje je u državne fotelje prvi posadio lider G17 plus i Udruženih regiona Srbije Mlađan Dinkić, bilo kao partijske bilo kao nestranačke ličnosti, toliko su pustili pipke po državnom aparatu da ih je na visokim funkcijama zadržala i naprednjačka vlast čak i nakon gašenja URS i povlačenja Dinkića iz politike.Naime, iako ga je premijer Aleksandar Vučić u avgustu 2013. godine postavio za svog zamenika u Komitetu za saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Dinkić, kako sam kaže za Kurir, skoro dve godine nije na toj funkciji i nema više nikakve veze s Vladom Srbije.Ljudi od poverenjaIpak, njegov nekadašnji šef kabineta i desna ruka dok je bio ministar finansija Ivica Kojić sada je čovek od poverenja premijera Vučića koje me takođe šef kabineta. Kojić se proslavio u pokušaju spasavanja „Farmakoma“ Miroslava Bogićevića od bankrota tako što je vršio pritisak na banke da ne blokiraju račune te kompanije.

Njegov blizak saradnik iz Dinkićeve ere Danijel Nikolić sada je šef kabineta generalnog sekretara Vlade Srbije. On je javnosti postao poznat po bahatom ponašanju i letovanju na Tajlandu sa još nekoliko službenika Vlade. Nikolićeva rođena sestra Mišela, bivša Dinkićeva pomoćnica, „izborila“ se da savetuje ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranu Mihajlović.O Nenadu Mijailoviću, državnom sekretaru u Ministarstvu finansija, koji zarađuje pet puta više od svog šefa Dušana Vujovića, Kurir je juče pisao. Nekadašnje Dinkićeve miljenice Vesna Kovač i Renata Pindžo takođe su opstale u Nemanjinoj 11. Kovačeva je u ime URS bila predsednik skupštinskog Odbora za finansije, a od 13. septembra 2014. je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, dok je Renata Pindžo u istom ministarstvu pomoćnica za turizam. Zlatko Milikić, koji osim pomoćnika ministra finansija obavlja još dve državne funkcije, negira da je kadar lidera URS, ali priznaje da je u Ministarstvo finansija došao dok je Dinkić bio na njegovom čelu.Servilni i ucenjeniIvan Ninić iz Centra za vladavinu prava objašnjava da je vlada Vučića zadržala kadrove Dinkića iz više razloga.- Svi oni sebe promovišu kao eksperte pod mantrom „stručnost ispred politike“ i tako su se uspešno nametnuli i naprednjacima. Poznaju sistem, imaju dobre kontakte svuda i autori su legislative koja je uništila ovu državu. A pogodni su i za ucenjivanje, jer ih ima u raznim krivičnim predmetima koji stoje u fiokama tužilaštva i policije - kaže Ninić za Kurir. On dodaje da su odlaskom Dinkića sve resurse praktično stavili na raspolaganje novoj vlasti kako bi zadržali privilegije.- Sve dok su servilni SNS će ih držati na funkcijama, tako da nema veze što ih je Dinkić patentirao - zaključio je Ninić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track