NJIHOV ŽIVOT JE ŠVICARSKA: Visok standard privlači gastarbajtere
Foto: Shutterstock

Dijaspora

NJIHOV ŽIVOT JE ŠVICARSKA: Visok standard privlači gastarbajtere

InfoBiz -

Plate u zemlji sireva, satova i čokolada i do 16 puta su veće nego u Srbiji. Otuda i ne čudi što tamo živi oko 200.000 Srba

Plate u Švajcarskoj, prema najnovijim podacima iz ove zemlje, i 16 puta su veće nego u Srbiji, s tim da je najveća razlika kod učitelja, a najmanja kod pilota.Švajcarski kanton Cirih objavio je vodič za plate iz kog se može videti da je razlika, kada se porede Srbija i Švajcarska, ogromna, pa u proseku za isti posao radnik u zemlji satova dobije deset puta više novca. To objašnjava što u ovoj zemlja živi oko 200.000 Srba, što je treća najveća populaciju naših građana u zapadnoevropskim državama.

Rodbina poslala 2,7 milijardi evraNAJVIŠE ŠALJU IZ ŠVAJCARSKE I NEMAČKEOd dijaspore je u 2016. u Srbiju stiglo 2,7 milijardi evra, što je oko osam odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Najviše sredstava, kao i u prethodnim godinama, došlo je, prema podacima Narodne banke Srbije, iz Nemačke, Švajcarske, Austrije i Francuske. Oko 23 odsto građana ima bar jednog člana porodice u inostranstvu, dok 11 odsto ima povremene ili redovne prihode od rođaka iz sveta.

Vladimir Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track