NJIMA JE LAKO: U Srbiji poslodavci jure njih da im daju posao!
Foto: Profimedia

Vreme je da naučite nešto novo

NJIMA JE LAKO: U Srbiji poslodavci jure njih da im daju posao!

InfoBiz -
Čekanje na birou rada ili javljanje na bezbroj konkursa sa kojih nikada ne dobijete odgovor nije nešto sa čime su upoznati majstori programskog jezika PHP

Nije nikakva tajna da je programiranje zanimanje budućnosti, koje donosi velike prihode i lako se dolazi do posla. Međutim, od standardnih programera daleko bolje prolaze oni koji vešto barataju PHP jezikom, jer je upravo to ono što se danas najviše traži, ali i plaća.

Čekanje na birou rada ili javljanje na bezbroj konkursa sa kojih nikada ne dobijete odgovor nije nešto sa čime su upoznati majstori programskog jezika PHP. Ovo je jedno od najtraženijih i najbolje plaćenih zanimanja današnjice, zato što je ovaj skriptni jezik izuzetno stabilan - i trenutno je peti najpopularniji programski jezik na svetu.

Plate PHP programera ne mogu da se porede sa srpskim prosekom, a često su i višestruko veće od običnih programera i divelopera. PHP se najčešće koristi za izradu dinamičnih web stranica i programiranje servera, a još jedna pogodnost koja mnoge privlači ovom jeziku jeste činjenica da je potpuno besplatan. Možete samo da prelistate oglase za posao, što domaće što strane, i odmah će vam biti jasno koliki je deficit dobrih PHP programera, i upravo zbog toga se sve više mladih zaljubljenika u kompjutere okreće upravo tome.

foto: Shutter
foto: Shutter

Sve što vam je potrebno da postanete PHP programer jeste vreme i resursi. Vreme je relativno i zavisi od čoveka do čoveka. Sve zavisi od vaše volje i želje za znanjem. Ne zaboravite samo da uporedo morate da učite i HTML i CSS. To znanje možete da steknete na razne načine, a evo i nekih preporuka:

Kupiti knjigu je dobar izbor. Kupovina knjige o programskom jeziku treba da predstavlja investiciju koja će vam se uskoro veoma isplatiti. Ovde i nije toliko bitan naslov, ni autor, bitno je da pokriva barem PHP verziju 5.0.Raspitajte se o kursevima, seminarima i predavanjima. Ukoliko studirate, raspitajte se u studentskim organizacijama koje se bave IT-em. Možete i da pretražite web i da pronađete škole računara koje održavaju ovakve kurseve.

Budite u toku – učlanite se i priključite se na onlajn forume i diskusije. Pitajte, čitajte, učite od drugih i delite svoje iskustvo sa drugima.

Imaj u vidu da samo čitanje knjige, posećivanje predavanja i seminara vam neće mnogo pomoći. Rešenje i sami znate – vežba. Za početak, napravite jednostavnu aplikaciju koja vam procesira formular. Zatim napravite jednostavnu knjigu gostiju. A zatim rešite konkretan problem – pronađite nekoga kome treba web sajt i ponudite da mu to uradite besplatno.

(Blic/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja