NJUZVIK KONFERENCIJA ALEKSANDAR RODIĆ: Nastavićemo da organizujemo događaje od nacionalnog značaja
Foto: Marina Lopičić

Predsednik Adria media grupe

NJUZVIK KONFERENCIJA ALEKSANDAR RODIĆ: Nastavićemo da organizujemo događaje od nacionalnog značaja

InfoBiz -

BEOGRAD - Predsednik Adria media grupe Aleksandar Rodić izjavio je povodom konferencije magazina Newsweek o dualnom obrazovanju da će ova kompanija i dalje nastaviti da organizuje slične događaje od nacionalnog značaja jer želi da pomogne razvoj Srbije.

"Novinarstvo podrazumeva ne samo izveštavanje o društveno važnim stvarima, već i aktivan pristup i podršku javnim debatama od opšteg interesa. AMG će nastaviti da organizuje konferencije o svim temama koje su od najvećeg nacionalnog i državnog značaja jer želimo da pomognemo proces modernizacije i razvoja Srbije i da na takav način pružimo naš doprinos društvu", izjavio je Rodić.

Majkl Devenport, šef delegacije EU i ambasador EU u Srbiji, izrazio je zadovoljstvo zbog prisustva na konferenciji.

NJUZVIKOVA KONFERENCIJA Devenport: Drago mi je što Srbija može da iskoristi iskustvo Nemačke

"Drago mi je što Srbija može da iskoristi iskustvo u oblasti dualnog obrazovanja iz drugih zemalja, naročito iz Nemačke. Lično imam iskustvo sa sistemima obrazovanja u Nemačkoj, gde sam bio učenik, i Austriji gde sam bio profesor. Drago mi je i da moja zemlja Velika Britanija je shvatila tokom ovih nekoliko godina da Nemačka ima pozitivan model koji se tièe dualnog obrazovanja i veza sa privredom i tim obrazovanjem. Obrazovanje uopšte u EU jeste jedan od najvećih prioriteta na svim nivoima i naravno da ulažemo veliki novac u obrazovanje. To je zbog toga što smatramo najboljim i najisplativijim ulaganjem. S druge strane, nema uspešne privrede bez dobre i adekvatno obuèene radne snage, zbog čega je dobro obrazovanje najisplativiji ulog u stanju privrede", rekao je Devenport.

On je rekao da je ključno pitanje u Srbiji kako da privreda dobije stručnu radnu snagu i rukovodioce koji bi doveli do njenog oživljenja.

"Čini mi se da je ova konferencija odlična prilika za razmenu iskustva i mišljenja u ovoj oblasti. EU je tu da pomogne svojim fondovima. EU je do sada sprovela projekte oko 75 miliona evra u ovim oblastima. Samo u srednjem obrazovanju je dato oko 25 miliona evra za novu opremu i renoviranje. Kroz projekte koje je sprovodila delegacija EU, uvideli smo da je slaba karika veza obrazovanja i privrede. Neophodno je da se stalno osluškuju potrebe privrede i usaglašava školsko gradivo s tim potrebama. Ova konferencija bi trebalo taj napor da uèini korisnim za sve vas", rekao je ambasador.

- U uvodnom obraćanju na konferenciji magazina "Newsweek" o dualnom obrazovanju pod nazivom "Obrazovanje po meri privrede" okupljenima se obratio ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman.

On se zahvalio na pozivu organizatorima i naglasio da je obrazovanje veoma važno za privredni razvoj Srbije.

NJUZVIKOVA KONFERENCIJA Ditman: Srbiji nedostaju stručnjaci na srednjem nivou

"Saradnja Srbije i Nemačke postoji od 2002. godine u raznim oblastima. Ona je prošla kroz razne faze i imamo nove aspekte koji su u fokusu, i želimo sa srpskim partnerima da poboljšamo uslove za zapošljavanje. Pre godinu dana pokrenuli smo jednu inicijativu i centralni element toga je dualno obrazovanje. Smatram da ne možemo to primeniti po principu prostog kopiranja, ali osnovni pristup može da pomogne Srbiji da unapredi obrazovanje", rekao je ambasador.

On je naglasio da Srbiji nedostaju stručnjaci na srednjem nivou i da taj jaz žele da zatvore zajedno sa srpskim partnerima, zbog čega je GIZ započeo pilot projekte u kojima je primenjiv sistem dualnog obrazovanja kao što su zavarivač, bravar, industrijski mehaničar...

Ditman je naglasio da u projektu učestvuje i srpska vlada, a da je važan projekat za privredni razvoj Srbije.

"Želim da pomenem još jedan važan aspekt, a to je unapreðenje vladavine prava, nezavisnog pravosuða i borba protiv korupcije. Sve ovo zajedno je ono što želimo da radimo sa srpskom vladom na putu Srbije ka EU, a upravo aspekt obrazovanja u tome igra važnu ulogu", rekao je on.

NJUZVIKOVA KONFERENCIJA UŽIVO: Završen panel Reforme stručnog obrazovanja u Srbiji

NJUZVIKOVA KONFERENCIJA Devenport: Drago mi je što Srbija može da iskoristi iskustvo Nemačke

NJUZVIKOVA KONFERENCIJA Ditman: Srbiji nedostaju stručnjaci na srednjem nivou

DUALNO OBRAZOVANJE: Đaci u Nemačkoj dobijaju po 950 evra za praksu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track