NJUZVIKOVA KONFERENCIJA Devenport: Drago mi je što Srbija može da iskoristi iskustvo Nemačke
Foto: Marina Lopičić

Dualno obrazovanje

NJUZVIKOVA KONFERENCIJA Devenport: Drago mi je što Srbija može da iskoristi iskustvo Nemačke

InfoBiz -

BEOGRAD - Na konferenciji magazina "Newsweek" o dualnom obrazovanju pod nazivom "Obrazovanje po meri privrede" okupljenima se obratio i šef delegacije EU Majkl Devenport.

Majkl Devenport, šef delegacije EU i ambasador EU u Srbiji, izrazio je zadovoljstvo zbog prisustva na konferenciji.

"Drago mi je što Srbija može da iskoristi iskustvo u oblasti dualnog obrazovanja iz drugih zemalja, naročito iz Nemačke. Lično imam iskustvo sa sistemima obrazovanja u Nemačkoj, gde sam bio učenik, i Austriji gde sam bio profesor.

NJUZVIKOVA KONFERENCIJA UŽIVO: Ditman i Devenport: Obrazovanje je veoma važno za Srbiju

Drago mi je i da moja zemlja Velika Britanija je shvatila tokom ovih nekoliko godina da Nemačka ima pozitivan model koji se tièe dualnog obrazovanja i veza sa privredom i tim obrazovanjem. Obrazovanje uopšte u EU jeste jedan od najvećih prioriteta na svim nivoima i naravno da ulažemo veliki novac u obrazovanje. To je zbog toga što smatramo najboljim i najisplativijim ulaganjem. S druge strane, nema uspešne privrede bez dobre i adekvatno obuèene radne snage, zbog čega je dobro obrazovanje najisplativiji ulog u stanju privrede", rekao je Devenport.

On je rekao da je ključno pitanje u Srbiji kako da privreda dobije stručnu radnu snagu i rukovodioce koji bi doveli do njenog oživljenja.

NJUZVIKOVA KONFERENCIJA UŽIVO: Ditman i Devenport: Obrazovanje je veoma važno za Srbiju

"Čini mi se da je ova konferencija odlična prilika za razmenu iskustva i mišljenja u ovoj oblasti. EU je tu da pomogne svojim fondovima. EU je do sada sprovela projekte oko 75 miliona evra u ovim oblastima. Samo u srednjem obrazovanju je dato oko 25 miliona evra za novu opremu i renoviranje.

Kroz projekte koje je sprovodila delegacija EU, uvideli smo da je slaba karika veza obrazovanja i privrede.

Neophodno je da se stalno osluškuju potrebe privrede i usaglašava školsko gradivo s tim potrebama. Ova konferencija bi trebalo taj napor da uèini korisnim za sve vas", rekao je ambasador.

(R.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track