NJUZVIKOVA KONFERENCIJA Ditman: Srbiji nedostaju stručnjaci na srednjem nivou
Foto: Marina Lopičić

Dualno obrazovanje

NJUZVIKOVA KONFERENCIJA Ditman: Srbiji nedostaju stručnjaci na srednjem nivou

InfoBiz -

BEOGRAD - U uvodnom obraćanju na konferenciji magazina "Newsweek" o dualnom obrazovanju pod nazivom "Obrazovanje po meri privrede" okupljenima se obratio i ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman.

On se zahvalio na pozivu organizatorima i naglasio da je obrazovanje veoma važno za privredni razvoj Srbije.

NJUZVIKOVA KONFERENCIJA UŽIVO: Ditman i Devenport: Obrazovanje je veoma važno za Srbiju

"Saradnja Srbije i Nemačke postoji od 2002. godine u raznim oblastima. Ona je prošla kroz razne faze i imamo nove aspekte koji su u fokusu, i želimo sa srpskim partnerima da poboljšamo uslove za zapošljavanje. Pre godinu dana pokrenuli smo jednu inicijativu i centralni element toga je dualno obrazovanje. Smatram da ne možemo to primeniti po principu prostog kopiranja, ali osnovni pristup može da pomogne Srbiji da unapredi obrazovanje", rekao je ambasador.

NJUZVIKOVA KONFERENCIJA Devenport: Drago mi je što Srbija može da iskoristi iskustvo Nemačke

On je naglasio da Srbiji nedostaju stručnjaci na srednjem nivou i da taj jaz žele da zatvore zajedno sa srpskim partnerima, zbog čega je GIZ započeo pilot projekte u kojima je primenjiv sistem dualnog obrazovanja kao što su zavarivač, bravar, industrijski mehaničar...

Ditman je naglasio da u projektu učestvuje i srpska vlada, a da je važan projekat za privredni razvoj Srbije.

"Želim da pomenem još jedan važan aspekt, a to je unapreðenje vladavine prava, nezavisnog pravosuđa i borba protiv korupcije. Sve ovo zajedno je ono što želimo da radimo sa srpskom vladom na putu Srbije ka EU, a upravo aspekt obrazovanja u tome igra važnu ulogu", rekao je on.

(R. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track