OBEĆANJE: Povećanje plata i penzija MMF aminuje u oktobru
Foto: Tanjug

Novčanik stanovnika Srbije puniji tek od jeseni

OBEĆANJE: Povećanje plata i penzija MMF aminuje u oktobru

InfoBiz -
Plan je da to bude krajem ove godine i da se potvrdi na sledećoj reviziji aranžmana, ukazao Dušan Vujović. MMF podržava stav da je poverenje građana vrlo važno za nastavak i uspeh reformi, kaže srpski ministar finansija

BEOGRAD - Vlada Srbije i predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ugovorili su juče razgovor o prostoru za povećanje plata i penzija, izjavio je ministar finansija Dušan Vujović istakavši da je početni sastanak bio veoma dobar i konstruktivan.- Plan je da se to očekuje krajem ove godine i da će biti potvrđeno na sledećoj reviziji aranžmana, koja će biti za treći kvartal, znači negde u oktobru. Oni kažu da se s nama slažu i razumeju političke, socijalne i ekonomske aspekte. Imali smo vrlo dobar, konstruktivan i sadržajan razgovor o svim elementima, ja sam zapisao nekih 17 tačaka koje će biti predmet razgovora ove i naredne nedelje - rekao je Vujović.UspehPrema njegovim rečima, MMF ih je upozorio da to povećanje primanja ne bi smelo da naruši program reformi i fiskalne konsolidacije, ali, kako je istakao, „shvataju i podržavaju ideju da kupovanje poverenja građana, penzionera, jeste vrlo važno za nastavak i uspeh reformi“.Vujović je naglasio da će za 1,1 do 1,2 miliona građana to biti apsolutno povećanje primanja, pošto njihove plate i penzije nisu smanjene. On je potvrdio i da će projekcija bruto domaćeg proizvoda Srbije biti revidirana sa minus 0,5 odsto, kad je počeo aranžman iz predostrožnosti, na plus 0,5 odsto do kraja godine.DeficitDeficit će biti revidiran naniže, sa 232 miliijarde dinara, koliko je bilo zamišljeno na početku godine, na oko 160 milijardi. Prema njegovim rečima, tih 70 milijardi je pre svega na strani prihoda, a manjim delom na smanjenju kapitalnih rashoda.

„Koridori“ i „Putevi Srbije“PRVO RAZDVAJAJU, PA IH SPAJAJUNa pitanje zašto „Koridori“ još nisu spojeni sa „Putevima Srbije“, Vujović je kazao da je neko u prethodnom periodu insistirao da se razdvoje, dok se sada insistira da ta preduzeća budu spojena.- I jedno i drugo rešenje je dobro ako daje rezultate, trenutno mi se čini da postoji vrlo mnogo otpora i mi ćemo tražiti rešenje koje je efikasno, a da li će to biti baš onako kako je neko zamislio, to ćemo rešiti u hodu. Vrlo je važno da ta dva preduzeća daju očekivane rezultate - rekao je Vujović.

ReformeŠTA NAM BANKARI ZAMERAJUMeđu zamerkama MMF na račun srpskih institucija na prvom mestu je sporost u sprovođenju strukturnih reformi. Ministar Vujović je istakao i da su bankari očekivali da će biti manji „taj stepen otpora i sporosti u sprovođenju strukturnih reformi, kako zbog administrativnih teškoća tako i zbog otpora pojedinih interesnih grupa, u svim delovima“. Prema rečima Vujovića, opravdanje je bilo samo to što smo tražili dopunsko vreme i dali obećanje da ćemo ubrzati sve te procese.

ProjektiKAŠNJENJE OD 13 MILIJARDIPrema Vujovićevim rečima, najveći problem, pored sporosti reformi, jeste i to što imamo projekte nerealizovane zbog kašnjenja u vrednosti od 13 milijardi dinara. Na sastanku je konstatovano da je to rezultat slabijeg planiranja i administrativnih kočnica koje postoje odranije.

KonsolidacijaKOLIKO JE UZETO I UŠTEĐENOplate i penzije manje od 25.000 dinara nisu smanjene61 odsto penzionera nije imalo smanjenje penzijeza 2.200 smanjena je penzija od 35.000 dinaraza 3.300, ili oko osam odsto, smanjena je penzija od 40.000 dinaraza 5.800 je niža penzija od 50.000 dinara45 odsto novca za penzije je dato iz budžeta prošle godine251 milijardu dinara je budžet obezbedio za penzije 2014.za 10 odsto smanjene su sve plateplate od 25.000 do 27.800 smanjene su za manje od deset odsto da ne bi pale ispod 25.000 dinara60 milijardi dinara (500 miliona evra) planirana je ušteda od smanjenja plata u roku od tri godine14 milijardi dinara su manji rashodi za penzije u 2015. u odnosu na 2014.190 milijardi dinara bio je manjak u budžetu 2014.27 milijardi dinara bio je manjak u budžetu za prvih šest meseci 2015.za 100 milijardi dinara je manja „rupa“ u budžetu u prvoj polovini 2015. u odnosu na isti period 2014.77 milijardi dinara je deficit u budžetu manji od dogovorenog sa MMF u prvoj polovini godine 2015.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track