Od kazni za šverc na reci državi 100 miliona dinara
Foto: Nebojsa Mandić

Inspektori ministarstva saobraćaja pune budžet Srbije

Od kazni za šverc na reci državi 100 miliona dinara

InfoBiz -
Provere Tokom kontrole splavova i brodova u Beogradu napisano 200 prekršajnih prijava sa kaznama od 15.000 do dva miliona dinara

BEOGRAD - Inspektori Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture su tokom kontrole splavova i brodova u Beogradu napisali 200 prekršajnih prijava sa kaznama od 15.000 do dva miliona dinara, i od kojih je očekivani priliv u budžet 100 miliona dinara - izjavio je Aleksandar Simić, pomoćnik resornog ministra Zorane Mihajlović.Simić navodi da je procena da kroz ilegalne tokove na reci prođe od tri do četiri miliona tona robe, a ukupan godišnji promet je devet miliona tona. Zbog toga se već tri meseca sprovode kontinuirane inspekcijske kontrole, čiji je rezultat da 95 odsto splavova za privredne i ugostiteljske svrhe i 80 odsto čamaca u Beogradu ima dozvolu i obavilo je tehničke preglede.Leposava Sojić, pomoćnik ministra za vodni saobraćaj, navodi da je kompletirana baza podataka putničkih brodova da bi se znalo koliko se tačno država šteti i građani dovode u opasnost zbog nekvalifikovane radne snage na brodovima i neadekvatnih plovila. Ona je istakla značaj elektronskog praćenja plovila na rekama putem rečnog informacionog sistema (RIS) jer se za one koji to izbegavaju, odnosno isključuju GPRS uređaje, može osnovano sumnjati da se bave ilegalnim prevozom. Sojićeva je navela i da se prvi put popisuju i sva mesta duž reka na kojima se vrši nezakonit pretovar i deponovanje peska i šljunka, kao i da samo na teritoriji Beograda ima 41 lokacija na kojoj se obavlja trgovina van kontrole ovog ministarstva i Agencije za luke.

Nove kontroleNA REDU PRIVATNE KUĆE I SPLAVOVINakon brodova restorana i splavova, uslediće i inspekcijska provera privatnih kućica na vodi i splavova za ličnu upotrebu, kojih u Beogradu ima oko 2.000. Prvi put će biti popisani splavovi i čamci na jezerima i kanalima, navode iz Ministarstva saobraćaja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track