ODLUČENO: Vlada Srbije pokrenula proces privatizacije Telekoma
Foto: Marina Lopicic

Prodaja

ODLUČENO: Vlada Srbije pokrenula proces privatizacije Telekoma

InfoBiz -
Vlada Srbije odlučila je na današnjoj sednici da pokrene proces privatizacije Telekoma Srbije, saopšteno je posle sednice

Vlada je, kako se navodi, obavezala Ministarstvo privrede i Agenciju za privatizaciju da realizuju zaključak o pokretanju inicijative za prodaju srpske telekomunikacione kompanije.

Privatizacioni savetnik za Telekom Srbiju je francuski Lazard, ali mogući modeli prodaje i cena nisu saopšteni.

Mediji su pisali da će Telekom Srbija najverovatnije ići u proces privatizacije tako što će vlada dati neobavezujuću ponudu da bi ispitala najpre zainteresovanost kupaca, a tek posle toga će odlučiti po kom modelu će ga prodati.

Telekom Srbija je krajem marta prihvatio ponudu francuske konsultantske firme Lazard Freres SAS, jedinog ponuđača za privatizacionog savetnika u procesu prodaje kompanije. Tada je saopšteno da u naredna dva meseca treba da se utvrdi predlog modela privatizacije.

Telekom ima šest zavisnih društava zapošljava, među kojima Telekom Srpske, u kome ima 65 odsto vlaničkog udela i Mtel u Crnoj Gori sa 83 odsto udela, a u 2014. ta kompanija je kupila većinsko vlasništvo u Dunav banci. U celom sistemu je zaposleno 13.000 radnika, a u matičnom preduzeću oko 8.600.

Pre četiri godine procena je bila da Telekom vredi 2,2 milijarde evra, a tadašnja vlada je za paket od 51 odsto te kompanije tražila najmanje 1,4 milijarde evra. Jedini tadašnji ponuđač, Telekom Austrija koji u Srbiji ima mobilnog operatera Vip mobajl, bio je spreman da plati najviše 1,1 milijardu evra.

Najveći akcionar Telekoma je država Srbije sa 58,11 odsto akcija, 20 odsto akcija je vlasništvo kompanije, dok 14,95 odsto poseduju građani, a 6,94 zaposleni i bivši zaposleni Telekoma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track