ODMOR NA VAUČER: Ove godine biće ih 60.000, a vredeće po 5.000 kao i dosad
Foto: Beta/Miloš Miškov

Očekuje se intresovanje veće nego prošle godine

ODMOR NA VAUČER: Ove godine biće ih 60.000, a vredeće po 5.000 kao i dosad

InfoBiz -

BEOGRAD - Od početka godine za vaučera za odmor u Srbiji prijavila su se 164 ugostitelja, a lista koja nije konačna ažuriraće se svake nedelje i očekuje se da će intresovanje biti veće nego prošle godine, kažu u resornom ministarstvu.

S prvim danom Nove godine počelo je prijavljivanje građana za korišćenje vaučera za odmor u Srbiji, a ove godine na raspolaganju će biti 60.000 vaučera.

Vrednost vaučera je kao i do sada 5.000 dinara, a uslov je da građani rezervišu minumum pet noćenja u nekom od turističkih mesta."Prosle godine prijavilo se 650 ugostiltelja a očekujemo da će ove godine biti i veći broj njih, da će biti obuhvaćene i planine i banje, i da će biti utrošeno svih 60.000 vaučera.

Foto: Filip Plavčić
Foto: Filip Plavčić

To nije konačan broj ugostitelja i mi ćemo nedeljno ažurirati listu korisnika", rekla je pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Renata Pindžo. Kad je reč o proceduri, najpre je potrebno da se rezerviše smestaj u nekom od ugostiteljskih objekata, zatim da se ode u poštu, sa sobom ponese lična karta i preda zahtev i potrebne potvrde o visini zarade ili penzije.U ministarstvu očekuju da će akcija proteći u najboljem redu i da će i pre 15. oktobra, kada je poslednji rok, biti podeljeni svi vaučeri.

Vaučeri će moći da se iskoriste do 20. novembra, a lista ugostiteljskih objekata će se na zvaničnom sajtu Ministarstva (www.mtt.gov.rs ) ažurirati jednom nedeljno.Za sada se na listi na sajtu ministastva nalaze 164 ugostitelja, najviše iz Sokobanje, Vrnjačke Banje, i Zlatibora.U 2016. svih 46.000 građana iskoristilo je svoj vaučer za boravak od minimum pet dana u nekom od turističkih mesta Srbije. Ostvareno je preko 400.000 noćenja.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prošle godine za te namene bilo je opredeljeno 230 miliona dinara, odnosno 46.000 vaučera, a u 2017. godini biće izdvojeno 300 miliona dinara.Najviše interesovanja bilo je za odmor u banjama, pre svega Prolom i Lukovskoj, zatim Vrnjačkoj Banji, Koviljači, Sijarinskoj, Soko banji...Takođe, boravili su i na planinama posebno Zlatiboru, Kopaoniku, Divčibarama...

Najviše vaučera iskoritili su najstariji sugrađani, penzioneri (56 odsto) zatim zaposleni (34 odsto), a oko devet odsto činili su nezaposleni. Ostalo su bili nosioci poljoprivrednih gazdinstava, ratni vojni invallidi, lica kojima je potrebna nega i pratnja..

Pindžo kaže da je 2016. godina bila odlična i rekordna godina za turizam Srbije.Iako još nema podataka za celu godinu, već za deset meseci zabeleženo je povećanje ukupnih dolazaka domaćih i stranih turista i noćenja za 13 odsto."Verujemo da će ova akcija koja je usmerena na domaće tržište podstaći građane da putuju po zemlji i provedu deo godišnjeg odmora u Srbiji", ističe Pindžo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track