ODOBRENE NOVE CENE: Od 1. avgusta struja skuplja za 4,4 odsto!
Foto: Profimedia

Pripremite novčanike

ODOBRENE NOVE CENE: Od 1. avgusta struja skuplja za 4,4 odsto!

InfoBiz -
Priznata nabavna, odnosno velikoprodajna cena od 3,23 dinara po kilovat satu je još uvek niža od tržišne cene. Zakonom je utvrđeno da velikoprodajna cena, uključujući cenu proizvodnje električne energije, nije regulisana, pa se ona određuje na osnovu kretanja na tržištu

BEOGRAD - Cene električne energije za domaćinstva od 1. avgusta biće u proseku povećana za 4,4 odsto, pošto je Savet Agencije za energetiku dao saglasnost na nove cene.

Prosečno povećanje cena za sve kupce sa pravom na regulisanu cenu je 4,5 odsto, bez troškova akcize, navodi se u saopštenju te agencije.

Nove cene će se primenjivati od 1. avgusta, pošto su snabdevači dužni da kupce obaveste o promeni cena 30 dana unapred. Ta promena nastala je kao rezultat priznate više nabavne cene električne energije za 10,2 odsto i smanjenih internih troškova PD EPS Snabdevanje zbog smanjenja broja kupaca koji imaju pravo na regulisane cene.

"Priznata nabavna, odnosno velikoprodajna cena od 3,23 dinara po kilovat satu je još uvek niža od tržišne cene. Zakonom je utvrđeno da velikoprodajna cena, uključujući cenu proizvodnje električne energije, nije regulisana, pa se ona određuje na osnovu kretanja na tržištu", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, cene korišćenja distributivne i prenosne mreže, nisu menjane, već će se i dalje primenjivati cene utvrđene 2013.

Foto: Tihinkstock
Foto: Tihinkstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track