ORAO I MEDVED UMESTO MOKRANJCA I TESLE: Ovako će izgledati nove novčanice

Ideja

ORAO I MEDVED UMESTO MOKRANJCA I TESLE: Ovako će izgledati nove novčanice

InfoBiz -

Ako NBS prihvati predlog dizajnera, na novčanicama od 50 i 100 dinara naći će se ugrožene vrste - beloglavi sup i mrki medved

Na srpskim novčanicama od 50 i 100 dinara gledaćemo beloglavog supa i mrkog medveda umesto portreta Stevana Stojanovića Mokranjca i Nikole Tesle!Ovo bi moglo da se obistini ukoliko Narodna banka Srbije prihvati predlog novog izgleda novčanica grafičkog dizajnera Miloša Zlatanovića, čiji je redizajn izazvao pravu buru na društvenim mrežama.Dok jedni hvale inovativnost i kreativnost studenta četvrte godine Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, drugi ljutito negoduju i na samu pomisao da se likovi značajnih istorijskih ličnosti zamene krvoločnom životinjom i jednom od najopasnijih ptica grabljivica. Zlatanović se, naime, opredelio za crtež mrkog medveda i beloglavog supa jer su u pitanju ugrožene vrste u Srbiji, dok se na poleđini novčanice nalazi žvrljotina, kako kažu tviteraši, predela u kojima ove životinje žive. Anketa koja je sprovedena na Tviter nalogu Ekonomskih vesti pokazuje da su korisnici ove mreže neopredeljeni povodom novog izgleda novčanica, jer je njih 48 odsto glasalo da im se dopada, a 52 odsto da im se ne dopada.Numizmatičar Zoran Ilić smatra da je ovaj predlog interesantan, ali da mrki medved nije originalno rešenje, jer se već nalazi na kovanici susedne države Hrvatske.- Iako je digitalizacija ubrzala proces proizvodnje novca, to je i dalje veliki posao. Odobravanje novog izgleda novčanice traje nekoliko godina dok se ona ne pusti u opticaj. Kad se odlučuje o novim motivima koji će se koristiti, na prvom mestu su kulturno-istorijski motivi, jer oni predstavljaju državu čiji je novac - objašnjava Ilić. On dodaje da su u prošlosti najveći slikari tog doba radili na izgledu novčanica, ali samo u dogovoru sa državom.

Centralna bankaNBS NE MARI ZA NOVITETEU NBS, koja je zadužena za izdavanje i izgled novčanica i kovanog novca, odbili su da komentarišu predlog dizajnera Miloša Zlatanovića i da li će ga razmotriti, ali ističu da motivi na novčanicama treba da predstavljaju srodnu celinu i ujednačen manir likovnih rešenja. Otuda je, kako dodaju, opšta karakteristika idejnih rešenja novčanica u opticaju da likovi na njima predstavljaju znamenite ličnosti naše kulture, nauke i umetnosti.

Britanski prvenacPLASTIČNI ČERČILEngleska banka predstavila je prvu plastičnu novčanicu na svetu. Apoen od pet funti nosiće lik Vinstona Čerčila, a u opticaju će se naći od septembra ove godine. Novčanica će biti daleko otpornija od papirnih, jer će se teže prljati, gužvati i bez problema će moći da preživi pranje u veš-mašini na 90 stepeni.

Novozelandska misicaNAJLEPŠA NOVČANICA NA SVETUNovčanica od pet dolara sa Novog Zelanda proglašena je za najlepšu novčanicu u 2015. godini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track