OVAKO IZGLEDAJU NOVI NALOZI ZA UPLATU: Umesto uplatioca postajete platilac!

NBS

OVAKO IZGLEDAJU NOVI NALOZI ZA UPLATU: Umesto uplatioca postajete platilac!

InfoBiz -
NIJANSA: Centralna banka propisala nove obrasce platnih naloga, a jedina izmena je to što je izvršeno terminološko usklađivanje, pa se umesto reči dužnik i poverilac koriste pojmovi platilac i primalac

BEOGRAD - Narodna banka Srbije (NBS) promenila je izgled naloga koje građani koriste prilikom raznih uplata i isplata novca u poštama i bankama, pa sada na nalozima za prenos, uplatu i isplatu ne piše uplatilac nego platilac.

To je jedina izmena na obrascima za transakcije u dinarima, uvedena sa početkom primene Zakona o platnim uslugama 1. oktobra.- Obrasci platnih naloga zadržali su isti izgled, s tim da je izvršeno terminološko usklađivanje sa odredbama zakona, u kojem se umesto pojmova dužnika i poverioca koriste pojmovi platilac i primalac plaćanja, iz razloga što se platna transakcija obavlja bez obzira na dužničko-poverilački ili drugi pravni odnos dve strane - objašnjavaju iz NBS za Kurir, i dodaju:- U cilju izbegavanja dodatnih troškova kod transakcija u dinarima, do isteka zaliha mogu se koristiti i već odštampani jedinstveni instrumenti platnog prometa.

Zakonske novine... Narodna banka Srbije
Zakonske novine... Narodna banka Srbije

Obrasci novih naloga mogu se naći na sajtu NBS, ali i na drugim portalima. Naloge, inače, građani ne plaćaju, a „Pošta Srbije“ i banke nabavljaju ih od štamparija. U suštini, svaka malo bolja štamparija može da odštampa ove naloge, pa ih građani mogu i sami nabaviti i popuniti pre odlaska u poštu ili banku.Sastoje se od najmanje dva primerka, a obrazac platnog naloga može imati i više od dva primerka, u zavisnosti od potreba pružaoca i korisnika platnih usluga. Takođe, centralna banka je odlukom o novim obrascima propisala i izdavanje potvrda.- Prvi primerak, koji banka ili pošta overava, vraća se klijentu, a drugi ostaje banci kao dokument na osnovu kojeg se obavlja plaćanje. Izuzetno, na zahtev klijenta, a uz saglasnost banke, nalog za prenos može se sastojati samo od jednog primerka, i tada je banka dužna da klijentu izda potvrdu o prijemu platnog naloga - objašnjavaju za Kurir u jednoj banci.

Unapređene uslugePODIZANJE KEŠA I U MARKETIMAU skladu s novim zakonom, platne usluge od početka ovog meseca mogu da pružaju razne institucije koje ispune propisane uslove, kao što su na primer menjačnice ili trgovine, a ne samo banke i pošte, kao što je bilo dosad.Narodna banka je pre nekoliko dana izdala prvu licencu za novu platnu instituciju kompaniji „Tenfor“, ovlašćenom zastupniku „Vestern juniona“. U ovoj kompaniji navode da sada mogu da prošire mrežu svojih zastupnika i na menjačnice, maloprodajne objekte i kompanije mobilne telefonije, čime se ubrzava prijem i slanje novca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track