OVO SU STRUČNJACI POVRATNICI: Srbija je dobro mesto za život!

Ostavili dobar posao u belom svetu

OVO SU STRUČNJACI POVRATNICI: Srbija je dobro mesto za život!

InfoBiz -

Vladimir Matić, Milan Čabarkapa, Marina Marjanović i Marko Tanasković nakon 10 godina školovanja u inostranstvu vratili se kući da prenose znanje mladima

Svakodnevno prebrojavamo kolone mladih koji odlaze, dok sa čuđenjem gledamo na one koje se u Srbiju vrate. Ipak, naši povratnici tvrde da su se stvari u zemlji promenile, da je Srbija sada dobro mesto za život, kao i da je standard IT stručnjaka u Srbiji bolji nego Americi.Vladimir Matić, Milan Čabarkapa, Marina Marjanović i Marko Tanasković su pre deset godina, u potrazi za obrazovanjem, otišli u inostranstvo, a nakon godina provedenih u belom svetu, vratili se kući sa idejom da se bave prosvetom. Rade kao predavači na jednom privatnom univerzitetu. Kažu da se zbog svoje odluke o povratku nisu pokajali.Začudili mnoge- Kada sam se vratio, gledali su me s čuđenjem i nisu mogli da veruju da sam iz Švajcarske došao u Srbiju. Ljudi ovde ne shvataju da kada studirate i radite u inostranstvu i kada to što radite, radite dobro, vi se jednostavno pozicionirate u svojoj branši i svejedno vam je da li živite u Njujorku, Londonu ili Beogradu - objašnjava za Kurir Marko Tanasković, doktor nauka prestižnog univerziteta u Švajcarskoj čiji su đaci bili i Mileva i Albert Ajnšajn. Njegov kolega Milan Čabarkapa kaže da je jedan od ključnih razloga za povratak bio taj što su se neke stvari ovde promenile.Zahvalnost domovini- Mnogo stvari ovde nije kako treba, ali treba biti fer i reći da su se ključni stvari u Srbiji dobro postavljene. IT stručnjak u Srbiji trenutno ima možda čak i bolji standard nego u Americi, jer moj brat sa zavšenim osnovnim studijama elektrotehnike bolje živi u Srbiji nego moj drugi brat sa završenim doktoratom u Americi- ističe Čabarkapa. Vladimir Matić se vratio 2015, nakon završenog doktorata u Belgiji:- Svi smo se ovde školovali besplatno i od Srbije smo, zahvaljujući svom radu i trudu dobili mnogo. Umesto jurnjave za novcem u inostranstvu izabrali smo da se vratimo i na neki način odužimo svojoj zemlji za sve što smo od nje dobili.

Marina MarjanovićDISCIPLINA VREDIMarina Marjanović je nakon devet godina života i rada u Španiji odlučila da se vrati u Srbiju, i to prvenstveno jer je želela da se zaposli kao predavač:- Oduvek sam želela da radim u prosveti. Završila državni elektrotehnički fakultet i njegova dobra strana je što me naučio da budem disciplinovana, što je zapravo značilo da gde god da sam se našla, uspevala sam da savladam to što mi zadaju, tako da je državni fakultet dobar trening. Nažalost, državni fakulteti su veliki sistemi koji ne mogu da isprate ubrzani razvoj IT sektora i potrebe industrije.

Dragana Tomić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track