PAKET OD PET AKCIJA: Građanima od NIS taman za čokoladu

Naftna kompanija deli profit akcionarima

PAKET OD PET AKCIJA: Građanima od NIS taman za čokoladu

InfoBiz -
Za pet besplatnih akcija građani će dobiti 340 dinara, dok državi sleduje oko 3,9 milijardi dinara na ime dividendi iz profita kompanije za 2013. godinu

BEOGRAD - Građanima koji poseduju besplatne akcije „Naftne industrije Srbije“ danas će na račun leći 340 dinara za paket od pet akcija na ime dividendi iz profita kompanije za 2013.Dok će za tu sumu mali akcionari moći da se časte makar čokoladom od 300 grama, državi sleduje oko 3,9 milijardi dinara iz dobiti naftne kompanije, u kojoj poseduje 29,87 odsto akcija.NIS je prošle godine ostvario neto dobit od 48,3 milijarde dinara, a prema odluci rusko-srpskih vlasnika, akcionarima kompanije sleduje dividenda u bruto vrednosti od 80,22 dinara po akciji. Nakon izdvajanja za pripadajući porez od 15 odsto, neto vrednost deonice koju dobijaju građani je 68,2 dinara.

Novac na računuIz Poštanske štedionice saopštavaju da građani koji su na dan 20. juna 2014. godine posedovali besplatne akcije NIS mogu u ekspoziturama te banke da provere prijavljeni novčani račun za uplatu dividende i eventualno ga promene.Podsetimo, oko 4,8 miliona građana Srbije je u postupku privatizacije javnih preduzeća do sada besplatno dobilo po pet akcija NIS, u januaru 2010, a godinu dana kasnije i po jednu akciju Aerodroma „Nikola Tesla„. U maju 2012. podeljene su i besplatne akcije „Telekoma Srbija“, 31 deonica onima koji su na njih stekli pravo, ali njima još nije moguće trgovati budući da telekomunikaciona kompanija još nije listirana na berzi.Akcije NIS i beogradskog aerodroma, s druge strane, uveliko menjaju vlasnike na berzi, kao i cenu, pa je tako akcija NIS najveću vrednost, od 1.020 dinara, dostigla 25. aprila 2013, dok joj je najniža cena bila 14. septembra 2010. godine - 442 dinara.Deonica Aerodroma bila je najvrednija 25. septembra ove godine, sa cenom od 870 dinara, dok je na najnižoj vrednosti od 363 dinara bila 26. juna 2012.Poslovanje firmiVlasnik „Jorgić brokera“ Branislav Jorgić smatra da će akcije obe kompanije u narednih tri do pet godina biti stabilne i interesantne za ulagače, a da će njihova cena zavisiti od poslovnih uspeha.- „Naftna industrija Srbije„ dobro posluje i planira da se širi u regionu, pa se u budućnosti može očekivati rast vrednosti ove kompanije. Sadašnja vrednost akcije beogradskog aerodroma, međutim, ne odražava poslovni uspeh firme, već je rezultat podgrejanih očekivanja da će kompanija uskoro biti privatizovana. Otud će vrednost njenih deonica zavisiti od reorganizacije poslovanja i uspeha u prerastanju u regionalnu vazdušnu luku - zaključio je Jorgić.

Ocena brokeraDUPLA KORIST OD AKCIJABranislav Jorgić napominje za Kurir da građani od akcija NIS mogu pristojno da zarade. - Osim na ceni akcije koja je znatno povećana od izlaska na berzu, dividenda u iznosu od sedam do deset odsto od cene deonice predstavlja lep prihod - kaže on.

ČinjeniceNIS- 500 dinara je bila prva vrednost akcije NIS na berzi- 835 dinara je sadašnja vrednost akcije- 12 odsto je pala cena akcije od početka 2014.AERODROM „NIKOLA TESLA“- 600 dinara je bila prva vrednost akcije na berzi- 869 dinara je sadašnja vrednost akcije- 72 odsto je porasla cena akcije od početka 2014.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track