PAPRENA VOŽNJA: Gorivo na pumpama skuplje za četiri dinara
Foto: Thinkstock

Srpski naftaši napumpali cenovnike

PAPRENA VOŽNJA: Gorivo na pumpama skuplje za četiri dinara

InfoBiz -

Povećanje cena naftaši objašnjavaju skokom na berzi, ali i sezonskim rastom jer je potražnja za derivatima veća zbog poljoprivrednih radova

Cene benzina, dizela i auto-plina povećane su od dva do četiri dinara po litru, što je samo početak, jer se narednih nedelja i meseci mogu očekivati dodatna poskupljenja.Dizel i benzin su u proseku skuplji za tri dinara, a tečni naftni gas (TNG) oko dva dinara po litru. Nove cenovnike naftaši objašnjavaju sezonskim rastom jer je potražnja za dizelom veća zbog poljoprivrednih radova. Međutim, ni cena sirove nafte poslednje dve nedelje nije mirovala, od kraja septembra uvećana je čak za desetak odsto.- Razloge rasta cena goriva treba tražiti u poskupljenju sirove nafte, ne samo poslednjih dana nego meseci, jer je njena cena od marta povećana za 70 odsto. Takva poskupljenja na svetskim berzama se ne vide na maloprodajnim cenama odmah, već nešto kasnije. Istina, gorivo je od marta već poskupelo za desetak dinara, pa deo objašnjenja leži i u sezonskom poskupljenju naftnih derivata - kaže za Kurir jedan od naftaša.

Prognoze govore da bi sirova nafta trebalo da poskupljuje i u narednim mesecima deset do dvadeset odsto. Šta će se dešavati zavisiće od novog sastanka u novembru OPEK, koji okuplja najveće svetske izvoznike nafte, jer bi tada trebalo da se precizira dogovor o smanjivanju proizvodnje.V. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track