PAPRENO: Računi za struju veći od avgusta
Foto: Think

Odluka o ceni električne energije

PAPRENO: Računi za struju veći od avgusta

InfoBiz -
Vlada se ne odriče akcize od 7,5 odsto, a premijer Srbije najavio da poskupljenja neće biti još mesec i po dana

BEOGRAD - Električna energija za 3,5 miliona potrošača u Srbiji od 1. avgusta će biti skuplja za više od 10 a manje od 15 odsto.Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da poskupljenja struje neće biti do avgusta. On je istakao da Vlada nastoji da poskupljenje bude što manje i da će za najsiromašnije građane postojati "određena zaštita". Međutim, Vlada se neće odreći akcize na struju od 7,5 odsto, saznaje Kurir.- Dogovoreno je da se uvedu akcize na struju u iznosu od 7,5 odsto, dok će poskupljenje za EPS biti manje od tog procenta. Koliko će tačno iznositi taj procenat za EPS još se pregovara, ali će u svakom slučaju poskupljenje biti manje od 15 odsto - otkriva izvor Kurira iz Vlade Srbije.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da Vlada pokušava da približi stavove sa MMF oko manjeg poskupljenja struje.On je dodao da očekuje da će MMF uvažiti jake argumente Vlade Srbije da poskupljenje struje bude niže od 15 odsto, koliko je tražio MMF sporazumom sa Srbijom, među kojima su i uštede koje će biti postignute reorganizacijom EPS. Sindikati EPS smatraju da je i poskupljenje struje za 15 odsto nedovoljno za očuvanje elektrosistema.- Nije dovoljno za sistem 15 odsto, koliko se predlaže - izjavio je Miodrag Ranković, predsednik sindikata „Kolubara“, i naglasio da veruje da pola ljudi plaća veće račune za telefon nego za struju.

ČinjeniceKO SVE IMA POPUST- 5 odsto popust na račun za struju imaju svi građani koji redovno plaćaju struju- 3,5 miliona korisnika snabdeva EPS- 6,15 dinara po kilovat-času sada iznosi prosečna cena struje u Srbiji za domaćinstva- 5,85 dinara po kilovat-času sada košta struja za industriju- Struja u Srbiji poslednji put je poskupela 1. avgusta 2013. za 10,9 odsto za domaćinstva, a 12,8 odsto za privredu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track