OPORAVAK HEMIJSKOG KOMPLEKSA: Petrohemija, MSK i Azotara plaćaju gas jeftinije i u robi!
Foto: Arhiva

PLAN

OPORAVAK HEMIJSKOG KOMPLEKSA: Petrohemija, MSK i Azotara plaćaju gas jeftinije i u robi!

InfoBiz -
Država s Rusima ugovorila toling šemu, koja omogućava da ove firme jeftinije nabavljaju energent koji im je osnovna sirovina u poslovanju

BEOGRAD - Pančevačka „Azotara“, „Petrohemija“ i „Metanolsko-sirćetni kompleks“ (MSK) kupovaće gas po cenama nižim od tržišnih i plaćaće ga u robi prema takozvanoj toling šemi, potvrdio je za Kurir ministar energetike Aleksandar Antić.To bi, kako navode sagovornici našeg lista, mogla da bude prekretnica za ove firme, koje godišnje naprave manjak od 120 miliona evra, a mogle bi da donesu 500 miliona evra od izvoza i rast industrijske proizvodnje.- Premijer Aleksandar Vučić dogovorio se s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o uspostavljanju toling šeme, kojom će se obezbediti niža cena gasa za hemijsku industriju. U toku su razgovori o operacionalizaciji tog dogovora - naveo je ministar Antić.

Rešava muke gubitaša... Aleksandar Antić
Rešava muke gubitaša... Aleksandar Antić

Ovu šemu je do 2013. već koristio Dušan Bajatović, direktor „Srbijagasa“, u slučaju „Azotare“.Milan Ivović, predsednik Sindikata „Azotare“, kaže za Kurir da bez jeftinijeg gasa ta firma ne može da opstane jer joj je to sirovina. Toling šema, tvrdi, omogućila im je da prave profit jer je cena gasa bila 360 dolara, a sada je 400.Toling posao je, kako navode u Agenciji za privatizaciju, šansa za opstanak i MSK, jer je i njemu gas sirovina.„Petrohemiji“ gas čini osam odsto troškova. Miša Faraga, predsednik Samostalnog sindikata, tvrdi da sa ugovorenim jeftinijim gasom i nižom cenom benzina od NIS firma može da bude pozitivna.- Za dugoročni opstanak potrebno je da se nađe strateški partner koji bi uložio 130 miliona evra u fabriku polipropilena - navodi on. Naši sagovornici kažu da ove tri fabrike uz povoljniju cenu gasa i strateškog partnera, mogu da postanu vodeći izvoznici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track