PLAN B ZA LUTRIJU: Vlada sprema konkurs za profesionalni menadžment
Foto: Rojters

Ogovorno

PLAN B ZA LUTRIJU: Vlada sprema konkurs za profesionalni menadžment

InfoBiz -
Vlada Srbije sprema konkurs za profesionalni menadžment u Državnoj lutriji Srbije, nalik onom koji danas vodi Železaru

Vlada namerava da putem javnog tendera obezbedi menadžere koji bi ovu kompaniju napravili profitabilnom, kako bi država mogla svake godine da računa na dobit u budzetu, pišu mediji, i navode da je ovaj plan već predstavljen Misiji MMF-a.

Lutrija Srbije od sredine 2012. godine nije javno preduzeće, već d. o. o. čiji je osnivač Republika Srbija. Sada su njeni prihodi simbolični a ne treba zaboraviti da je 2012. DLS uspela da postigne ono što nijedna druga lutrija na svetu nije, odnosno da završi godinu sa gubitkom.

Kako se navodi u medijima, sličan scenario, kako su izneli predstavnici Vlade, sledi i Telekomu u slučaju da se u tekućem procesu prodaje ne nađe adekvatan partner. Međutim, brine da li će o ovi ugovori biti tajni, kao što javnost ne zna ni detalje ugovora koji je potpisan s holandskom kompanijom ,,HPK inžinjering’’ o upravljanju ,,Železarom’’ Smederevo.

- Neopravdana tajnovitost pothranjuje sumnje u racionalnost poslova, u moguću korupciju i slično. Koja god opcija da je u pitanju mora da podrazumeva maksimalnu transparetnost. Reč je o raspolaganju državnom imovinom - kaže za medije poverenik za zaštitu informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Transparetnost Srbija, inače ,,plan B’’za Železaru’’ vidi kao veliki problem, pošto se već dva puta Ministarstvo Privrede oglušilo o naloge poverenika da objavi ugovor o upravljanju ,,Železarom’’. Treći nalog je stigao 13. avgusta uz izricanje novčane kazne od 20.000 dinara i uz pretnju novom kaznom od 180.000 dinara koja će biti plaćena iz budzeta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track