PLJAČKA: Agencije nas odraše na kursnim razlikama!
Foto: Shutterstock

Svake godine ista priča

PLJAČKA: Agencije nas odraše na kursnim razlikama!

InfoBiz -

Turističke agencije aranžmane reklamiraju u evrima, a naplaćuju po kursu banke kod koje imaju račun i koji je mnogo veći od prodajnog kursa NBS

Kad biraju turističke aranžmane, građani bi, pre nego što se zapute u turističku agenciju, trebalo da provere po kom kursu ta agencija obračunava evro da im se ne bi desilo da im zafali novca.Godinama se ponavlja ista priča da aranžmani koji na prvi pogled deluju povoljno na kraju turiste koštaju kao Svetog Petra kajgana. Problem je u tome što agencije cenu letovanja ističu u evrima, a naplaćuju ih u dinarima po prodajnom kursu banke s kojom imaju ugovor, koji je mnogo veći u poređenju s kursom u menjačnicama i kursom Narodne banke Srbije. Tako će, umesto po prodajnom kursu NBS od 123,3 dinara (na dan 24. maj 2017), u turističkoj agenciji aranžman od 800 evra obračunati po 125,4 dinara, pa će vam umesto 98.640 dinara tražiti da iskeširate 100.320 dinara. Oni koji ne znaju za ovaj jadac pa u menjačnici zamene 800 evra po donjem kursu od 122,6 dinara u turističkoj agenciji će biti kratki za 2.240 dinara, odnosno za 18 evra.

Milan Lainović, potpredsednik Asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA), ističe da turiste ne zakidaju turističke agencije već poslovne banke koje određuju kurs.- Agencije se prilagođavaju uslovima koje im je dala banka kod koje imaju račun i preko koje vrše plaćanja prema inostranstvu. Ne mogu agencije primati uplate po srednjem kursu Narodne banke kad im banka kod koje imaju račun zaračunava svoj prodajni kurs. Nama bi bilo lakše da kupujemo evro po kursu NBS jer bi nam aranžmani bili jeftiniji. Ako NBS odredi jedinstven kurs po kome će se obačunavati uplate, mi ćemo ga poštovati - kaže Lainović.On dodaje da agencije ne mogu da ističu cene aranžmana u dinarima jer bi zbog promene kursa svaki dan morale da štampaju gomilu cenovnika, što im se ne isplati. U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija nisu nam dostavili odgovore na pitanja u vezi s ovim problemom iako su još prošle godine najavljivali da će se pozabaviti njime.

NBSBANKE ODREĐUJU KURS, A AGENCIJE DA UPOZORE TURISTEU Narodnoj banci Srbije ističu da, prema Zakonu o trgovini, cene turističkih usluga koje su u vezi s inostranstvom mogu da budu iskazane u evrima, ali moraju da se naplaćuju u dinarima.- Međutim, pitanje primene kursa koji će turistička agencija koristiti prilikom obračuna cene aranžmana izraženog u stranoj valuti nije izričito regulisano propisom NBS, s obzirom na to da se propisi u vezi s načinom utvrđivanja kurseva odnose samo na banke. Turistička agencija je, prema Zakonu o zaštiti potrošača, u obavezi da svog klijenta na jasan i nedvosmislen način informiše o tome koji će kurs primeniti pre zaključenja ugovora - kažu u NBS i dodaju da banke od 2002. godine slobodno formiraju svoje kursne liste za devize.

Slavica Tomčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track