PLJAČKA: Zbog uvoza i šverca ugalj skuplji za 60 odsto!
Foto: Beta

Cveta preprodaja kolubarskog giganta

PLJAČKA: Zbog uvoza i šverca ugalj skuplji za 60 odsto!

InfoBiz -
Zbog zabrane EPS domaći ugalj i dalje kupuju samo prioritetni kupci, koji ga prodaju na crno

BEOGRAD - Zbog zabrane prodaje uglja iz „Kolubare“ i „Kostolca“, koja je na snazi još od majskih poplava 2014, građani Srbije primorani su da kupuju uvoznu robu, 20-60 odsto skuplju, saznaje Kurir.Domaći ugalj se ipak može kupiti, ali na crnom tržištu, i to po ceni višoj za 15 odsto.Uvoz i siva ekonomijaNaime, zbog poplava koje su oštetile rudnike EPS i smanjile proizvodnju, Ministarstvo energetike je odlučilo da ugalj - osim elektrana koje proizvode struju - dobijaju samo prioritetni potrošači kao što su bolnice, škole, toplane, udruženja... Trgovci su ostali praznih ruku i građani koje oni snabdevaju. Zbog toga je počela nabavka uglja iz uvoza - BiH i Rusije. Tako se u prodaji našao ugalj iz Stanara, koji može da zameni kolubarski, ali je skuplji za 60 odsto, dok je onaj iz Banovića (20 odsto skuplj) zamena za „vreoce“.Povlašćeni Kuriru su juče na stovarištu na Zrenjaninskom putu ponudili „zabranjeni“ ugallj iz EPS, po 13.500 dinara.Milan Novaković, direktor firme „Vranjica“ iz Beograda, kaže da 50 firmi iz cele Srbije traži da im se dozvoli nabavka. - U „Kolubari“ nam je rečeno da ima uglja. U isto vreme prioritetni kupci ga nabavljaju bez problema i preprodaju, nama su ga neki nudili po 12.000 dinara - navodi on.

EPSNEMA VIŠKAU EPS odgovaraju da je dnevna proizvodnja u „Kolubari“ 15.000 tona manja od one pre poplave i da nema viška.- Posle katastrofalnih majskih poplava, koje su najveće posledice ostavile na rudarski sektor, u saradnji s Ministarstvom energetike utvrđene su mere da se određene količine uglja za grejnu sezonu 2014/15. obezbede za prioritetne potrošače. Prioritetni potrošači i količine za 2015. biće precizirani u dogovoru s Ministarstvom - navode u EPS.

CENE UGLJA U BEOGRADU SA PDVdomaći ugaljcenauvoznicenana crno„kolubara“5.880„stanari“9.500/„kostolac“7.560„stanari“9.500/„vreoci“11.520„banovići“14.00013.500//„kreka“11.550//ruski21.000

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track