POČELA RASPRODAJA ARANŽMANA ZA MORE:  Zimi letovanje upola jeftinije
Foto: Shutterstock

Hit

POČELA RASPRODAJA ARANŽMANA ZA MORE: Zimi letovanje upola jeftinije

InfoBiz -

Zbog popusta i do 45 odsto na rane uplate, mnogi građani već su izabrali destinaciju za odmor, a najtraženiji su hoteli i apartmani u Grčkoj i Bugarskoj

To što mraz obora temperaturu i do 10 stepeni ispod nule nije sprečilo građane da još tokom decembra i januara kupuju aranžmane za ovogodišnje letovanje. Razlog za žurbu su primamljivi popusti za rane uplate koji se kreću od 15 do 45 odsto.Najtraženija su letovališta u Grčkoj i Bugarskoj, dok se hoteli u Turskoj, iako daju najveće popuste, mahom izbegavaju iz bezbednosnih razloga.- U decembru je prodato pet-šest odsto više aranžmana nego u istom periodu prošle godine. Najviše se traže apartmani i hoteli u Grčkoj, na Halkidikiju, gde hoteli daju popuste od 30 do 45 odsto, u zavisnosti od perioda kad se koristi letovanje. Apartmani se sada nude 30 ili 35 odsto jeftinije, a te popuste koriste turisti koji unapred znaju kad mogu da dobiju odmor - kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta), i dodaje da su najčešći popusti koje agencije nude oko 20 odsto.

On ističe da hotelijeri u Turskoj za smeštaj od četiri i pet zvezdica daju popuste i do 45 odsto, ali da nema velikog interesovanja zbog straha od terorizma. Oni koji tokom zime izaberu gde će i po kojoj ceni letovati, celu uplatu za aranžman moraju izvršiti do određenog roka.- To je najčešće početak marta ili aprila, a ako produžite rok, onda je popust manji. Ostali aranžmani s popustima mogu se plaćati u više rata, s tim da se pet dana pred put izmiri ceo iznos. Turisti koji idu na odmor u avgustu ili septembru, mogu da plaćaju i na 10 rata. Veliki broj agencija dozvoljava da dve ili tri rate ostanu za plaćanje i posle polaska na odmor, ali je neophodno da se deponuju čekovi u vrednosti duga - objašnjava Seničić.On dodaje da postoji mogućnost plaćanja i platnim karticama na tri, šest, devet ili 12 rata.

First minit pravilaNEMA ZAMENE DATUMAOni koji kupe letovanje tokom zime treba da znaju da kod first minit aranžmana nema pomeranja datuma i imena putnika.- Svaka promena te vrste vuče penale. Pošto mogu da letuju duplo jeftinije ako sada uplate hotel, preporuka turistima je da uzmu dodatno osiguranje od otkaza putovanja u slučaju bolesti ili smrti. Ono se kreće do četiri odsto od ukupne vrednosti aranžmana, ali se i s njim aranžman isplati - ističe Seničić.

Slavica Tomčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track