POČELI PREGOVORI: Uskoro veći minimalac
Foto: Shutterstock

Iduće nedelje sednica SES

POČELI PREGOVORI: Uskoro veći minimalac

InfoBiz -

BEOGRAD - Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca započeli su pregovore o utvrđivanju nove minimalne cene rada, a već iduće nedelje očekuje se da će biti održana sednica Socijalno-ekonomskog saveta (SES-a), izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

"Jutros smo imali sednicu kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta koju čine predstavnici reprezentativnih sindikata i predstavnik poslodavaca i ja kao predsedavajući SES-a ispred Vlade Srbije i dogovorili smo se da započnemo pregovore o utvrđivanju nove minimalne cene rada", rekao je Vulin.

On je dodao da se već iduće nedelje očekuje sednica SES-a.

Vulin je naveo da će pre toga početi sa radom radne grupe koje su na tehničkom nivou kroz posmatranje sedam osnovnih parametara za određivanje minimalne cene rada doći do odgovarajućih zaključaka.

"Spremni smo da u razgovore uključimo i one koji nisu deo SES-a i tu mislimo na najkrupnije investitore, poslodavce, da i oni kazu sta misle o tome, a konačnu odluku će doneti članovi SES-a", rekao je Vulin.

On je dodao da Vlada Srbije želi da unapredi položaj radnika i da oni za svoj rad budu adekvatno nagrađeni.

"U kojoj meri i kako, to je nešto o čemu ipak mora da svoje misljenje da i ekonomija kao takva, šta je podnošljivo a šta nije. Mi hoćemo da saslušamo i sindikate i poslodavce, a onda će vlada izaći sa konačnim stavom", rekao je Vulin.

Kako kaže, u svakom slucaju pregovori su započeti, a očekuje da će se u najkraćem roku uspešno završiti saglasnošću svih učesnika u socijalnom dijalogu, a pre zakonskog roka koji je 15. septembar.

Taj rok, biće ispoštovan, dodao je Vulin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track