POSKUPLJENJE CIGARETA I U 2017: Akcize po paklici iznosiće 64 dinara
Foto: Reuters

Na svakih pola godine akciza će biti povećana za dinar i po

POSKUPLJENJE CIGARETA I U 2017: Akcize po paklici iznosiće 64 dinara

InfoBiz -

BEOGRAD - Akcize na cigarete biće u 2017. godini povećane za 2,28 dinara i po paklici će iznositi 64 dinara, utvrđeno je izmenama Zakona o akcizama koje je danas usvojila Skupština Srbije.

Cilj izmena tog zakona je dalja harmonizacija akcizne politike sa standardima EU, posebno kada je reč o cigaretama, u cilju smanjenja sive ekonomije u prometu akciznih proizvoda, posebno duvanskih.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od 2017. do 2020. godine na svakih pola godine akciza će biti povećana za dinar i po. Precizirano je donoššenje srednjoročnog plana postepenog povećavanja akciznog opterećenja u periodu od 2017. do 2020. godine, kroz povećanje specifične komponente akcize svakih šest meseci u tom period.

Alkohol, kafa, nafta...

Od 1. januara ne predviđa se povećanje iznosa akzice na alkoholna pića već se se krajem januara, po tom zakonu, izvršiti redovno godiššnje usklađivanje iznosa akcize na alkoholna pića sa indeksom potrošačkih cena u 2016.Takođe, akciza na kafu od 1. januara se neće menjati, već će se krajem januara 2017. uskladiti sa indeksom potrošačkih cena u 2016.

Od 1. januara ne predviđa se ni povećanje akciza na pojedine derivate nafte već se će krajem januara vrššiti redovno godišnje usklađivanje iznosa akcize na bezolovni benzin, gasna ulja i tečni naftni gas sa indeksom potrošačkih cena u 2017.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track