POSKUPLJENJE: Račun za gas 600 dinara veći
Foto: Reuters

55,50 dinara po kubiku

POSKUPLJENJE: Račun za gas 600 dinara veći

InfoBiz -
Ttreća promena cene gasa za svega nekoliko meseci, a potrošači gasa će sada kubik plaćati gotovo deset odsto više nego u avustu

BEOGRAD - Brojila individualnih potrošača prirodnog gasa od subote bi trebalo da mere skuplji kubni metar tog energenta jer je polovinom prošlog meseca Savet Agencije za energetiku dao saglasnost na nove cene gasa za javno snabdevanje za 32 javna snabdevača.

Tada je iz te agencije ukazano na to da bi nova cena gasa za domaćinstva trebalo da se primenjuje najranije od 15. novembra, dok je kubik za ostale kupce skuplji već od 1. novembra. Dakle, od sutra bi gas za domaćinstva trebalo da košta 3,3 odsto više nego sada te bi se moglo očekivati da će nova uprosečena cena za tu kategoriju potrošača biti 49 dinara po kubnom metru, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost. Tako će cena kubika prirodnog gasa s oko 53,50 dinara otići na oko 55,50 dinara, što će prosečan mesečni račun za potrošnju tokom grejne sezone povećati oko 600 dinara.

Inače, to je treća promena cene gasa za svega nekoliko meseci, a potrošači gasa će sada kubik plaćati gotovo deset odsto više nego u avustu. Naime, pre poslednjeg poskupljenja, kubik je „skočio“ oktobru, kada je cena povećana 4,8 odsto, a to se desilo i u avgustu, i to u proseku od 1,1 do 1,3 odsto. Kada se tim procentima doda i ovo koje će uslediti sutra – 3,3 odsto, stiže se do 9,3 odsto. Tako će kubik gasa, od avgustovskih oko 51,50 dinar u proseku, koštati oko 55,50 dinara, što je iznos koji treba očekivati od polovine ovog meseca.

Najavljeno poskupljenje gasa izazvano je rastom kursa dolara, kojim se plaća uvozni gas, a koji je za poslednjih 15 dana septembra iznosio 92,4 dinara. To je, kako su istakli iz AERS-a prilikom odobravanja novih cena gasa, 4,3 odsto više od kursa primenjenog za obračun sadašnje cene gasa, a u toj agenciji kažu da je na osnovu tog kursa utvrđena nova cena, dok je u pozadini tih promena rast kursa dolara u odnosu na evro.

Treba reći i da se regulisana cena gasa menja kada dođe do promene nabavnih cena i odnosa uvoznog i domaćeg gasa, a usklađuje se i s promenama petnaestodnevnog proseka kursa dolara. Cena gasa, koji se uvozi iz Rusije, menja se kvartalno i određuje se za svaki naredni kvartal na osnovu prosečne cene tri derivata nafte na relevantnoj berzi u protekla tri kvartala. Od septembra 2013. godine cena gasa, po kojoj JP „Srbijagas“, na osnovu tendera koji je sprovela Vlada, snabdeva sve javne snabdevače, usklađuje se s realnim troškovima po kojima to preduzeće kupuje prirodni gas iz uvoza i domaće proizvodnje.

Da li će potrošači gasa nastaviti da koriste taj energent za zagrevanje domaćin-stava teško je reći, ali je izvesno da je gas sve skuplji i da potrošači sve teže plaćaju račune. Naime, za prosečnu potrošnju gasa tokom zimskih meseci u domaćinstvu od oko 60 kvadratnih metara, potrebno je, uz kvalitet stanovanja koji je stvarnost u Srbiji, oko 300 kubnih metara mesečno, odnosno oko deset kubika dnevno.

Uz cenu kubika gasa od oko 55,50 dinara, mesečni račun će dostići oko 16.650 dinara, odnosno dnevno će za zagrevanje domaćinstva biti potrebno oko 550 dinara. To su značajne pare, bez obzira na debljinu novčanika, pa zato i ne treba da čudi što je sve više potrošača gasa koji imaju priključak, ali ne troše gas jer su se odlučili da koriste energent čiju potrošnju mogu da plate.

(dnevnik.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track