POSLE DUGOVA I MINUSA: Galenika opet zarađuje
Foto: Nemanja Pančić

Profitabilni za 5 godina

POSLE DUGOVA I MINUSA: Galenika opet zarađuje

InfoBiz -
Vršilac dužnosti generalnog direktora kompanije Živomir Novaković rekao je da je u 11 meseci 2014. godine dobit dostigla 320 miliona dinara, a zabeležen je i rast proizvodnje do 30 odsto

BEOGRAD - Nekadašnji farmaceutski lider Galenika, posle četiri godine pada proizvodnje, zaduživanja i minusa u poslovanju, počeo je da zarađuje.

Vršilac dužnosti generalnog direktora kompanije Živomir Novaković rekao je da je u 11 meseci 2014. godine dobit dostigla 320 miliona dinara, a zabeležen je i rast proizvodnje do 30 odsto. "Galenika" se nalazi na spisku 502 preduzeća u restrukturiranju, koje je država ponudila na prodaju. Iako je na adresu Agencije za privatizaciju stiglo desetak pisama o zainteresovanosti za kupovinu, odnosno strateško partnerstvo, on je rekao da još ništa zvanično ne zna da li će ova državna firma promeniti vlasnika.

On je podsetio da je u bivšoj Jugoslaviji sa 24 miliona stanovnika imala udeo na tržištu od čak 60 odsto. Danas u Srbiji od sedam miliona stanovnika njen udeo na tržištu je samo deset procenata."Moramo hitno da se oslobodimo balasta dugova iz prošlosti, jer imamo stručni i proizvodni potencijal da polako, ali sigurno vratimo Galeniku u vrh domaće industrije lekova", istakao je Novaković.

On je istakao da o ovogodišnjim rezultatima najbolje svedoči činjenica da je minus u prethodnoj godini bio čak 11 miliona evra.Prema njegovim rečima, Galenika bi do 2020. godine mogla da bude potpuno profitabilno preduzeće.

(Fonet/Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track